Caută
Close this search box.

ANAF a găsit cu cine să-și arate forța. Controale și ploaie de amenzi peste tot

anaf

Noua ordonanță privind plafonarea adaosului comercial pare să dea de lucru angajaților ANAF, care au acum o nouă misiune importantă și de anvergură națională. Aceștia se apucă să verifice dacă jucătorii de pe piața alimentară respectă noile reglementări.

Val de controale de la ANAF. Cine este verificat de Fisc

Pe fondul scumpirilor scăpate de sub control în zona alimentară, Guvernul a adoptat ordonanța privind plafonarea adaosului comercial, care ar trebui să ducă la diminuarea costului final al mai multor alimente de bază, cum ar fi fructele și legumele proaspete, carnea, pâinea sau laptele.

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) anunță că a început din 3 august controale la retaileri pentru a verifica dacă respectă Ordonanța de Urgență privind reducerea adaosurile comerciale pentru cele 14 alimente de bază, potrivit unui răspuns al ANAF, la solicitarea Economedia.

„Având în vedere solicitarea dumneavoastră, înregistrată la SCRPMM-ANAF cu nr. A_RPC_714/2023, în contextul intrării în vigoare a OUG nr. 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare, vă comunicăm faptul că, începând cu data de 03.08.2023 au fost demarate verificări la operatori economici care comercializează produse ce intră sub incidența actului normativ.

În primă fază, pentru o evaluare preliminară a evoluției prețurilor, au fost selectați operatori economici reprezentativi din punct de vedere al volumului vânzărilor către populație. Evaluarea realizată indică zona de intervenție operativă adecvată. Totodată, la nivel național, controalele au fost inițiate la operatori economici care au efectuat operațiuni de import și achiziții intracomunitare cu o serie de produse precum legume, fructe, carne și zahăr”, potrivit unui răspuns ANAF la solicitarea Economedia.

Potrivit reprezentanților ANAF, controalele vor viza adaosul comercial practicat pe tot lanțul de distribuție, respectiv circuitul comercial național, de la importator sau achizitor intracomunitar, până la comerciantul cu amănuntul.

ANAF mai transmite că aceste controale vor fi extinse și asupra altor categorii de produse și operatori economici.

„Prevederile OUG nr. 67/2023 le sunt aplicabile tuturor contribuabililor care comercializează produsele respective, indiferent de mărimea acestora. Însă, având în vedere resursele instituționale limitate și luând în considerare că atribuțiile principale ale ANAF se regăsesc cu precădere în zona de administrare a creanțelor fiscale, pentru eficientizarea activității, a fost necesară o prioritizare a acțiunilor de control și selectarea unui eșantion reprezentativ de operatori economici la care să fie inițiate verificări”, mai transmite ANAF.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri