Caută
Close this search box.

Cum a fost primit de polițiști anunțul privind desființarea IPJ Constanța: O afirmație pentru a liniști apele. Șefa interimară, „o doamnă care nu a lucrat în domeniul ordinii publice”. Vlangăr: „Așa mi-am început cariera”

Șeful Poliției Constanța și-a dat demisia în urma verificărilor făcute de Corpul de control al ministrului de Interne, după accidentul provocat de șoferul drogat care a ucis doi tineri în 2 Mai. În plus, șeful IPJ va fi cercetat pentru neglijență în serviciu.

Anunţul a fost făcut de ministrul de Interne. „Se impune o resetare completă a structurilor din minister și o voi începe din județul Constanța”, a anunțat Cătălin Predoiu. Între timp, odată cu raportul legiștilor, autorul accidentului va fi învinuit și că a condus sub influența drogurilor și i se va aplica Legea Anastasia, care prevede închisoare fără suspendare.

Cătălin Predoiu, ministrul de Interne: „În Constanța, bătălia cu criminalitatea a fost pierdută în ultimii 5-10 ani. (…) Desființez inspectoratul și-l vom reclădi într-o nouă organizare managerială și funcțională.

Decizia a fost anunțată de ministrul de Interne după ce a primit raportul Corpului de control, care a făcut investigații la IPJ Constanța, în urma accidentului mortal provocat de șoferul drogat. Probleme similare pot fi întâlnite și în alte județe. Cât de grave sunt acestea trebuie să îi spună ministrului șefii Poliției Române, care au la dispoziție două luni ca să facă o analiză.

Vsile Zelca, președinte Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual: Afirmația domnului Predoiu noi deocamdată o catalogăm ca o afirmație politică mai mult, pentru a liniști, știu și eu, apele și furia publică, în sensul că atunci când spun că practic desființez IPJ Constanța și îl vom reorganiza, omul are impresia că pleacă toată lumea acasă și vin alții noi sau are impresia că se va întâmpla ceva foarte bun.

Deși vorbește de schimbare, și Cătălin Predoiu recunoaște că polițiștii sunt din ce în ce mai puțini. Peste 30.000 au ieșit la pensie sau au plecat din alte motive, iar cei peste 25.000 veniți în loc nu sunt la fel de buni ca ofițerii cu zeci de ani de experiență care de câțiva ani părăsesc în masă sistemul.

Cătălin Predoiu, ministrul de Interne: „Noi, noi, cetățenii, avem în piață, în stradă, 25.191 de polițiști care nu au expertiza necesară să se lupte cu clanuri de interlopi care deja conlucrează cu clanuri din Mexic și din alte țări ale lumii, unde au rafinat, în sensul rău al cuvântului, practica criminalității.

De ce s-a ajuns ca polițiștii să piardă teren în fața fenomenului infracțional și astfel românii să fie lăsați fără apărare, explică sindicaliștii.

Cosmin Andreica, preşedinte Sindicatul „Europol”: În trecut aveam polițiști specializați pe linii de muncă. Acum, propunerea ministrului Predoiu pentru conducerea interimară a IPJ Constanța este o doamnă care nu a lucrat niciodată în domeniul ordinii publice sau în domeniul investigațiilor criminale. Dumneaei este pe zona de cooperare polițienească europeană, internațională (…) nu discutăm despre un profesionist al sistemului care să cunoască sistemul național, care să știe cu ce se confruntă societatea.

Reporter: – Îmi puteți spune ce competențe aveți pe linie de ordine publică și investigații criminale?

Cms. şef Mădălina Sorina Vlangăr, şef interimar IPJ Constanţa:  Așa mi-am început cariera, la ordine publică. Am continuat ca ofițer investigator, crimă organizată, combaterea traficului de persoane, inclusiv Agenția împotriva traficului de persoane.

Ministrul Predoiu a anunțat că trebuie întărite structurile de combatere a criminalității organizate, dat fiind că traficul și consumul de droguri au ajuns la cote alarmante.

Surse judiciare recunosc problemele cu care se confruntă ofițerii antidrog depășiți tehnic și uman de grupările de trafic de droguri. Portul Constanța este indicat, în ultimul raport ONU, ca poartă secundară de intrare a cocainei în Europa.

Pentru pierderea bătăliei are o explicație Cristian Pîrvulescu, care vede în discursul lui Cătălin Predoiu un mesaj politic.

Cristian Pîrvulescu, decan Facultatea de Ştiinţe Politice, SNSPA: „În toate discotecile din România se consumă droguri, indiferent dacă sunt în zona rurală sau în orașele mici. Deci problema este gravă, este chiar nevoie de o intervenție, din punctul ăsta de vedere, pentru că a scăpat total de sub control. (…) Ne putem imagina că această distribuție generalizată a drogurilor se face fără complicități politice?”

Președintele Klaus Iohannis consideră că în urma cazurilor tragice din ultimele săptămâni, inclusiv cel din Constanța, autoritățile trebuie să facă schimbări în profunzime.

Klaus Iohannis, preşedintele României: A fost neglijență, sau conivență, sau mai mult, sau pur și simplu ignoranță, sau n-au fost bune procedurile, sau nu s-au corelat instituțiile, sau cineva a încălcat clar legea? Cineva a încălcat legea penală? Toate aceste lucruri trebuie să fie căutate, clarificate, explicate și sistemele îmbunătățite.

Citește mai departe…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri