Cum să ai mai multă grijă de sănătatea ta: sfaturi utile

Sănătatea este darul cel mai de preţ de care ne putem bucura. De aceea, este foarte important să avem grijă de ea aşa cum se cuvine. Există o mulţime de metode prin care poţi să îţi ocroteşti sănătatea, iar prevenţia sta la baza multora dintre acestea. Atunci când previi apariţia problemelor de sănătate, iei o decizie conştientă de a te pune pe tine şi sănătatea ta pe primul loc.

Iată câteva sfaturi utile pentru a avea mai multă grijă de sănătatea ta:

Monitorizează afecţiunile cronice

Dacă suferi de afecţiuni cronice, monitorizarea acestora este esenţială pentru a avea grijă de sănătatea ta. Din fericire, în ziua de astăzi există o mulţime de aparate care te pot ajuta să măsori funcţii vitale şi să ţii sub control anumite afecţiuni.

De la tensiometru şi până la glucometru, aparatele de acest tip sunt cu adevărat utile atunci când vrei să ţii sub control bolile cronice, dar le poţi folosi şi pentru prevenţie. Spre exemplu, un glucometru este util pentru a monitoriza glicemia chiar şi atunci când nu suferi de diabet. Este o idee bună să ai în casă un tensiometru, un termometru, un pulsoximetru şi un glucometru, pentru a monitoriza funcţiile vitale ale corpului atunci când este necesar.

Nu uita să foloseşti astfel de aparate, fie că este vorba de glucometru, tensiometru sau orice alt dispoztiv, conform instrucţiunilor medicului specialist.

Programează un consult anual

Ca să ai grijă cum se cuvine de sănătatea ta, prevenţia este cheia. De aceea, este o idee foarte bună să programezi un consult anual de rutină la medicul de familie. Tot medicul de familie este cel ce îţi poate da trimitere sau recomandare pentru anumite analize sau investigaţii medicale, dacă este necesar. Dacă nu ai medic de familie, poţi apela la un medic generalist pentru un astfel de control de rutină.

Prevenţia corectă este esenţială pentru a avea grijă de starea ta de sănătate, aşa că nu sari peste vizită la medicul de familie sau la medicul generalist. Cere-i acestuia sfaturi şi îndrumări dacă simţi nevoia şi nu te feri să pui întrebări incomode atunci când te frământă ceva.

Menţine o igienă corectă a somnului

Un stil de viaţă sănătos înseamnă şi o igienă corectă a somnului. Organismul nostru are nevoie de un somn de calitate pentru a funcţiona la capacitate maximă. De aceea, încearcă să păstrezi o rutină de somn cât mai corectă. Evită lumină albastră înainte de culcare, încearcă să îţi închei ziua cu activităţi relaxante, oferă-ţi suficient timp pentru un somn odihnitor şi apelează la specialişti dacă te confrunţi cu probleme cu somnul.

Găseşte timp pentru relaxare

Stresul poate duce la apariţia multor afecţiuni, de aceea este esenţial să înveţi să îl gestionezi cât mai bine. Găseşte timp şi energie în viaţa ta pentru lucruri care te ajută să te relaxezi şi îţi dau o stare de bine. Fie că îţi place să citeşti, să socializezi, să pictezi sau să dansezi, dedica timp activităţilor care îţi aduc fericirea şi liniştea.

Transformă sportul într-un obicei

Mişcarea fizică are numeroase beneficii pentru sănătate, de aceea ar trebui să o incluzi în rutină ta. De la plimbări în ritm alert şi până la fitness, Pilates, Yoga, jogging sau tenis, tu decizi ce fel de mişcare îţi place, dar şi unde şi când vrei să faci sport. Vestea bună este că ai o mulţime de opţiuni în ziua de astăzi. Poţi alege să mergi la piscină, la sală, să faci sport în parc sau să faci exerciţii acasă. Important este să faci sport regulat, dacă starea de sănătate îţi permite acest lucru. Înainte de a te apuca de sport, cere sfatul medicului pentru a te asigura că nu există contraindicaţii.

Dacă suferi de afecţiuni cronice, este foarte important să le gestionezi eficient şi corect pentru a evita complicaţiile pe termen lung. De asemenea, este o idee inspirată să faci mici schimbări în stilul tău de viaţă dacă este necesar, pentru a te bucura de un somn odihnitor, relaxare şi mişcare fizică.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *