Caută
Close this search box.

DOCUMENT Cum arată documentul care va instaura austeritatea? Ministerul Culturii afirmă că măsurile fiscale propuse de Finanțe vor duce la desființarea a 61% dintre instituțiile de cultură

Cum arată documentul care va instaura austeritatea? În același context, ministerul Culturii atrage atenția că, dacă măsurile fiscale propuse de Ministerul Finanțelor vor intra în vigoare în forma actuală, atunci 61% dintre instituțiile publice de cultură vor dispărea.

OUG pentru masuri cheltuieli publice – Draftul Ordonanței poate fi consultat AICI

Ministrul Culturii Raluca Turcan a transmis o adresă către ministrul Finanţelor Marcel Boloş în care atrage atenţia asupra faptului că, în cazul în care măsurile fiscale anunţate de către Executiv vor fi puse în aplicare, atunci 61% din instituţiile publice de cultură vor fi desfiinţate, potrivit documentului obţinut de News.ro.

„Reţeaua de infrastructură culturală publică a fost diminuată sistematic din 1990. Numărul bibliotecilor publice a scăzut de la 4.458 în 1990, la 1.962 de biblioteci publice în anul 2021.

Similar, numărul aşezămintelor culturale din mediul rural a scăzut de la 7.110 clădiri cu funcţie de cămin cultural în 1990 la 4.984 de clădiri funcţionale în 2020.

Astfel, dintre cele 469 de instituţii publice de cultură cu personalitate juridică care îşi desfăşoară activitatea în prezent, peste 61% vor fi desfiinţate prin aplicarea acestor măsuri”, arată ministrul Raluca Turcan, în documentul transmis către Marcel Boloş şi premierul Marcel Ciolacu.

„Prin prezenta adresă vă informăm asupra consecinţelor grave pe care le va avea implementarea prevederilor documentului de lucru privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, descentralizarea serviciilor publice, disciplină economico-financiară, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, asupra sectorului public cultural, fiind create permisele intrării în colaps a acestuia cu toate consecinţele negative aferente asupra celorlalte sectoare, fiind afectat, totodată Dreptul de acces la cultură, reglementat prin Constituţia României”, conform sursei citate.

Ministrul Culturii transmite, în adresa respectivă şi date cu privire la importanţa sectorului cultural la nivel naţional:

– Sectorul cultural reprezintă 3,1% din produsul intern brut (PIB) naţional;

– În 2020, bunurile şi serviciile creative au reprezentat 3,21% din totalul mărfurilor şi serviciilor exporturi;

– La nivel mondial, SCC – Sectoarele culturale creative (atât din mediul public, cât şi cele din mediul privat) oferă 6,2% din totalul locurilor de muncă;

– SCC au generat până în prezent aproape 50 de milioane de locuri de muncă în întreaga lume;

– SCC angajează în mod constant, mai mulţi tineri (15-29 de ani) decât alte sectoare”.

Raluca Turcan mai precizează că prin acest document nu solicită excepţii pentru sectorul cultural, „fiind conştienţi şi preocupaţi de situaţia financiară dificilă a României potrivit contului de execuţie bugetară, menţionată în preambulul documentului de lucru”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri