Caută
Close this search box.

Raport ONU: România, spațiu de tranzit și depozitare pentru cocaină. Țara noastră se confruntă și cu apariția noilor droguri sintetice

Ultimul raport ONU privind traficul de droguri face o constatare tristă. Stupefiantele de orice fel se vând din ce în ce mai bine. Numărul consumatorilor a crescut așa că și oferta e pe măsură.

România este menționată ca spațiu de tranzit și, mai nou, ca loc de depozitare a cocainei aduse din sudul Americii. În plus, țara noastră se confruntă, la fel ca majoritatea statelor europene, cu apariția a zeci de noi droguri sintetice vândute la prețuri mici, dar mult mai periculoase decât stupefiantele clasice.

Războiul din Ucraina a schimbat și traseul traficanților din America de Sud pentru a avea un flux continuu către Occident. E a doua mare piață de cocaină din lume, după cea din Statele Unite ale Americii, potrivit raportului ONU. Așa s-au intensificat operațiunile ilegale prin portul Constanța. Însă cantități mari de drog alb rămân și în țara noastră.

Cătălin Țone, expert antidrog: Constanța devine o poartă secundara de intrare a cocainei în Europa. Cantitățile de cocaină vin pe mare din America de Sud, sunt preluate cu mijloace de trasnport, în special de mărfuri, pentru că vorbim de sute de kilograme, de tone. România se prezintă din punct de vedere a distribuției mici de cocaină ca o țară de interes, având în vedere și concertele și festivalurile de muzică ce se organizează în țara naostră.

Potrivit ONU, grupările criminale s-au fragmentat în celule specializate în producerea, transportarea și vânzarea de droguri.

Odată ce drogurile ajung pe teritoriul țării noastre nu sunt duse direct către vestul european. Traficanții preferă să le păstreze fie în containere, fie în depozite fie în case inchirate, câteva zile sau chiar săptămâni. După ce se asigura că drumul către Occident e liber, are loc și tranportul de cocaină.

Numărul consumatorilor de droguri, la nivel mondial e de ordinul sutelor de milioane acum, cu o creștere semnificativă în ultimii 10 ani, se arată în raportul Organizației Națiunilor Unite.

Cosumul de droguri în 2021: 296 milioane de consumatori de droguri

219 milioane consumatori de cannabis
60 de milioane consumatori de opioide
36 de milioane consumatori de amfetamine
22 de milioane consumatori de cocaină
20 de milioane consumatori de ecstasy

Creştere a consumului de 23%, între 2011-2021

sursă: unodc.org

Îngrijorătoare este și piața noilor substanțe psihoactive, fabricate ușor în laboratoare clandestine, arată ONU. Iar consumul de așa numite etnobotanice a crescut mult în estul Europei, Asia și zone din Africa.

Citește mai departe…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri