Caută
Close this search box.

Statele Unite testează în România cele mai noi tehnologii militare

Forțele Terestre ale Statelor Unite (US Army) au anunțat că organizează, în perioada 28 august – 8 septembrie 2023, un exercițiu militar în Germania, Polonia și România, denumit Arcane Thunder 23, exercițiu în cadrul căruia urmează a fi testate cele mai noi tehnologii militare.

Exercițiul Arcane Thunder 23 este organizat de Forțele Terestre ale Statelor Unite (US Army) și se desfășoară, în perioada 28 august – 8 septembrie 2023, în trei locații din Europa: Mainz-Kastel (Germania), Ustka (Polonia) și Mihail Kogălniceanu (România). Potrivit anunțului difuzat de americani, exercițiul este condus de militari din ”Forța 2 Multi-Domeniu” (Multi-Domain Task Force-2, MDTF 2), unitate care se află, în acest moment, la primul ei exercițiu multinațional. În plus față de cele trei țări europene care vor găzdui exercițiul, alte două țări europene, Italia și Cehia, vor trimite detașamente militare care vor observa desfășurarea acțiunilor, potrivit romanialibera.ro.

„Arcane Thunder 23 folosește conceptul multi-domeniu pentru a se asigura că națiunile aliate și partenere au un avantaj sporit împotriva potențialilor adversari din toate domeniile. Personalul militar din mai multe țări participă activ la exercițiu pentru a afla mai multe despre convergența efectelor multi-domeniu”, a declarat comandantul MDTF 2, colonelul Patrick Moffett.

Americanii s-au pregătit pentru acest exercițiu încă de la începutul anului 2023. Astfel, în luna februarie, US Army difuza un anunț în care preciza că instituții guvernamentale, private sau de cercetare pot coopera, în cadrul Arcane Thunder 23, pentru a testa “tehnologii care pot detecta pasiv mișcările și acțiunile inamicului”, “pentru a accelera dezvoltarea tehnologiilor care vor permite MDTF 2 să dezvolte capacități în recunoaștere, dezvoltare țintă, operațiuni de dirijare cu precizie în sprijinul planurilor operaționale și de urgență ale teatrului de luptă”. În timpul acestui exercițiu, echipe militare mici “vor desfășura operațiuni multi-domeniu în mai multe medii și locații, în timp ce un inamic din ce în ce mai adaptabil perturbă și contracarează capacități specifice, cum ar fi manevra deschisă, comunicațiile și reaprovizionarea. Luptătorii vor folosi tehnologiile într-un mediu realist, auster, în care sunt examinați factorii privind performanța tehnologică, integrarea sistemelor, logistica, antrenamentul și adaptabilitatea. Experimentul va include adversari simulați și va sublinia dominația tehnologiilor în aer și pe uscat, pentru a obliga luptătorii să identifice soluții inovatoare”.

Acestea sunt informații difuzate pe internet de partea americană. Până în acest moment, partea română nu a oferit informații despre exercițiul Arcane Thunder 23. Cu privire la Mihail Kogălniceanu, se știe că acolo există două baze militare, una a Forțelor Terestre, alta a Forțelor Aeriene, care sunt folosite, în comun, de militari ai României și ai Statelor Unite. Ambele baze de la Kogălniceanu se află pe lista celor șase baze militare din România pentru modernizarea cărora Statele Unite au anunțat că vor aloca fonduri.

Citește totul AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri