Caută
Close this search box.

Dan Chitic: 10 Septembrie 2023, ziua când apusul a apus oficial

10 Septembrie 2023 e una din zilele alea care în mod discret, dar indelebil, vor marca istoria lumii, căci este ziua care închide definitiv un interval de 22 ani de dominație totală a SUA și a sateliților acesteia.

În a 365-a zi al celui de-al 22-lea an de la căderea turnurilor gemene, occidentul s-a prăbușit. Acest fapt a fost marcat simbolic de două evenimente, fără aparentă legătură între ele: Summitul G20 desfășurat în Bharat (și nu în India!!!) și finala de la US Open.

Două evenimente au fost semnificative la New Delhi în afară de absența liderilor de facto ai BRICS – Xi și Putin: India, gazda evenimentului, a renunțat la această titulatură impusă cu sute de ani în urmă de coloniștii englezi și s-a prezentat lumii sub titulatura de Bharat – numele tradițional al acestei țări. Poate părea lipsit de importanță… dar nu e! Este cea mai simbolică formă de a marca o radicală schimbare a raporturilor dintre țările „lumii mari” cu „Planeta mică”, cu „lumea civilizată” a vechilor metropole imperiale, țările mari ale „Planetei mari” realizând că unite pot contracara cu succes hegemonia anglo-saxonă.
Și acest lucru s-a concretizat deja în refuzul de a condamna Rusia și de vorbi despre „invazia rusă” sau „războiul nedrept”… ci menționând doar vag și fără consecințe juridice sau economice despre „războiul din Ucraina”.
Este momentul care marchează faptul că SUA au pierdut deja războiul din Ucraina, căci insuccesul de pe front este amplificat într-un mod dezastruos și de insuccesul diplomatic din cadrul G20.
SUA pur și simplu a scăpat din mână lumea… nimeni de pe Planeta Mare nu mai tremură când spune americanul ceva, nimeni nu mai execută ordinele fostului „hegemon”… totul se negociează, ca de la egal la egal.

Și ca dezastrul să fie complet, în aceeași zi, în partea cealaltă a planetei, chiar în capitala „Lumii mici”, la Washington, un rus și un sârb s-au luptat pentru a câștiga US Open. A câștigat sârbul, dar nu doar în fața adversarului de pe teren, ci mai ales în fața publicului și organizatorilor ostili, care în „țara libertăților” l-au discriminat în ultimii doi ani pe motiv că acesta „a făcut ce a vrut cu trupul lui”… și nu s-a vaccinat. Adevărul, demnitatea și curajul au învins minciuna și propaganda occidentală în chiar însăși capitala fostului hegemon.

Ați putea spune că exagerez, că cele două evenimente nu au o importanță atât de mare, că problemele hegemonului „Planetei Mici” și ale sateliților săi sunt altele, mult mai mari, cum ar fi dedolarizarea, lipsa de resurse, scăderea consumului și a producției industriale și creșterea fulminantă a inflației… cert, doar că evenimentele simbolice sunt cele care marchează și confirmă trendul.

Ieri, 10 Septembrie, la doar două săptămâni de la Summitul BRICS+ și fix 22 de ani la căderea turnurilor, s-a închis un ciclu.
Căci după 22 de ani de dominație totală și autoritară a lumii, după războaie și revoluții portocalii și primăveri arabe cu care americanii au cadorisit planeta, SUA azi pierde pe toată linia: militar (vezi retragerea din Afghanistan și insuccesul „contraofensivei” ukrainiene), economic, diplomatic… ba chiar și sportiv.

Ce-a mai rămas din vest? Cultura „cancel culture”? „Drepturile și libertățile” supravegheate și limitate de „Big brother”, „libertatea” de a avea doar opinii „corecte politic” sau dreptul de a alege ce ți se dă voie să alegi?
Cu ce se mai identifică vestul?
Cu curcubeul…
Cu sexul steril și anapoda.

Slava curcubeul!

Autor: Dan Chitic

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri