Caută
Close this search box.

Atac cu 5000 de rachete și stare de război în Israel: Luptătorii Hamas trec granița cu parapanta, li s-a alăturat Jihadul Islamic

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a declanşat „un război împotriva statului Israel”, a declarat sâmbătă ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, în timp ce sute de rachete sunt lansate începând de la primele ore ale dimineţii asupra Israelului dinspre Fâşia Gaza, aflată sub controlul Hamas, informează AFP. Luptătorii Hamas trec granița cu parapanta, informează Sky News. Imagini filmate cu telefoane mobile arată, de asemenea, luptători Hamas care încearcă să ajungă în Israel pe mare cu ajutorul unor bărci mici, iar într-o evoluție extrem de neobișnuită, mai mulți luptători palestinieni par să fi trecut granița cu ajutorul parapantelor, ajungând în orașul Sderot, unde s-au auzit schimburi de focuri.

„Hamas a făcut o gravă eroare în această dimineaţă, declanşând un război împotriva statului Israel”, soldaţii israelieni „luptă împotriva duşmanului în fiecare loc”, a declarat Gallant într-un comunicat.

Potrivit serviciilor sale, Gallant a aprobat convocarea rezerviştilor.

Liderul braţului armat al mişcării Hamas a anunţat sâmbătă declanşarea unei operaţiuni – „Potopul Al-Aqsa” – împotriva Israelului, în timp ce rachete erau lansate cu sutele dinspre Fâşia Gaza asupra teritoriului israelian.

Imaginile de pe camerele de supraveghere îi arată pe luptătorii Hamas intrând în oraș cu camionete și motociclete. Sirenele de raid aerian au răsunat în sudul și centrul Israelului, iar în orașele Tel Aviv, Ashkelon, Yavne și Kfar Aviv au avut loc explozii.

Agenția israeliană de salvare Magen David Adom a declarat că o femeie în vârstă de 70 de ani a fost grav rănită când o rachetă a lovit o clădire în sudul Israelului. În altă parte, un bărbat în vârstă de 20 de ani a fost rănit moderat de schije de rachetă, a precizat agenția.

”Oficialii Hamas spun întotdeauna că vor răspunde Israelului „la momentul și în locul pe care îl vom alege noi”. Dar momentul acestui atac aerian și terestru fără precedent i-a luat complet prin surprindere atât pe israelieni, cât și pe palestinieni. Cele două părți tocmai negociaseră un armistițiu, mediat de Qatar, Egipt și ONU, după trei săptămâni de violențe și tulburări la gardul de separare”, notează The Guardian.

Sursa foto: MAHMUD HAMS / AFP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri