Caută
Close this search box.

Klaus Iohannis a semnat cu Volodimir Zelenski o declaraţie comună prin care relaţia între România şi Ucraina devine Parteneriat Strategic / Zelenski: România ne-a acordat şi sprijin militar, şi umanitar

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi în declaraţia de presă comună cu preşedintele Volodimir Zelenski, că a semnat alături de omologul ucrainean o declaraţie comună prin care relaţia România şi Ucraina este ridicată la nivel de Parteneriat Strategic.

Şeful statului i-a transmis omologului său că „susţinerea Ucrainei reprezintă un interes strategic al României” şi cei doi şefi de stat au condamnat, din nou, „în termenii cei mai fermi atacurile repetate ale Rusiei asupra infrastructurii portuare ucrainene”.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat marţi, la Palatul Cotroceni, că România a ales Ucraina în cel mai dificil moment din istoria noastră. Îmi aduc aminte cât de călduros au fost întâmpinaţi oamenii noştri aici, în România, a spus el, precizând că România le-a acordat şi sprijin militar şi umanitar. El a mai spus că a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis despre un parteneriat strategic pe viitor între România şi Ucraina.

Minorități naționale

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că a discutat cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski despre protecţia drepturilor minorităţilor naţionale.

”Ne dorim ca cele două minorităţi, care sunt importante pentru noi amândoi, să aibă drepturi similare, ne referim la limba vorbită şi la educaţia în limba maternă”, a spus preşedintele. Şi Zelenski a confirmat că discuţiile au vizat minorităţile naţionale, potrivit News.ro.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că ”în plan bilateral, România este interesată de avansarea unei agende cuprinzătoare, în beneficiul cetăţenilor români şi ucraineni”. ”Dorim o abordare constructivă, transparentă, orientată spre soluţii, inclusiv pe dosarele sensibile”, a precizat el.

Preşedintele României a afirmat că ”au discutat, pe larg, şi despre protecţia drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, având în vedere că în România trăieşte o comunitate ucraineană, iar în Ucraina trăieşte o comunitate românească”.

Sprijin militar din partea României

Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat, marţi la Cotroceni, chestionat ce sprijin militar a solicitat omologului Klaus Iohannis că nu poate oferi toate detaliile, fiind vorba şi de informaţiii care nu pot fi făcute publice, însă a precizat că „accentul principal a fost pus de mine pe sisteme antiaeriene”.

„Nu vă pot spune toate detaliile. Aici pot să existe şi informaţii pe care nu le putem face public. Accentul principal a fost pus de mine pe sisteme antiaeriene”, a afirmat Volodimir Zelenski, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Klaus Iohannis susţinută, marţi la Palatul Cotroceni, chestionat ce sprijin a cerut şefului statului român.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri