Caută
Close this search box.

Militarii israelieni au început eliminarea teroriștilor care au pătruns pe teritoriul țării. Lupte intense în 21 de locații. Unii militanți islamiști au folosit parapante cu motor, alții bărci pneumatice. Filmul unui atac surpriză

Este stare de război în Israel. În mod surprinzător, Hamas a trimis sâmbătă dimineață mii de rachete asupra mai multor zone din Israel, dar și luptători care s-au infiltrat și au luat ostatici. Israelul a ripostat și a lovit cu drone obiective din Fâşia Gaza.

Sunt sute de morţi şi răniţi de ambele părţi. Cifrele vin din mai multe surse și sunt în dinamică. Premierul Benjamin Netanyahu a ordonat convocarea rezerviştilor. Ministerul Apărării a anunțat că ar putea fi activaţi sute de mii dintre ei. Israelul a lovit deja apeste 20 de ţinte din Fâşia Gaza. Peste 200 de oameni au fost uciși și peste 1.600 au fost răniți, potrivit oficialilor palestinieni. Și presa israeliană raportează că numărul morților din atacul Hamas este de cel puțin 100, plus 900 de răniți.

Militanții islamiști din Hamas și Jihadul Islamic au lansat un puternic atac combinat asupra Israelului.

Au fost lansate mii de rachete care au lovit Sderot, Ashkelon și așezările din sudul Israelului.

Rachetele palestiniene au lovit oraşe şi comunităţi, inclusiv Tel Aviv, provocând şi pagube materiale. Este cel mai amplu bombardament din ultimii ani.

Militanții islamiști au pătruns pe teritoriul israelian pe mai multe căi. Unii au folosit parapante cu motor, alții bărci pneumatice. Zeci de palestinieni au penetrat gardul de sârmă de la linia de demarcație.

Attila Somfalvi, jurnalist din Israel: „Organizațiile teroriste palestiniene din Gaza au intrat să facă măcel. Au prins prin surprindere israelieni care sâmbăta, de Shabat, sunt de fapt ca duminica în România, sunt acasă, dorm mai târziu, se trezesc mai târziu, unii pleacă la sinagogă la rugăciuni. E groaznic. Ultimele ore în orașele din sud sunt absolut alarmante și la ora actuală sunt încă schimburi de focuri în câteva din kibbutzuri și chiar și în câteva orașe care sunt lângă granița cu Fâșia Gaza.

Au ajuns până în Sderot. Bărbați înarmați au fost văzuți pe străzile orașului. Au tras în civili.

Militarii israelieni au început eliminarea teroriștilor care au pătruns pe teritoriul țării. Au loc lupte intense în 21 de locații unde au pătruns militanții islamiști.

Gen. mr. Ghassan Alian, coordonatorul activităţilor în Teritoriile Palestiniene: Vreau să spun un singur lucru – Hamas a deschis porţile Iadului în Fâşia Gaza. Hamas a luat această decizie şi Hamas va avea responsabilitatea şi va plăti preţul.

Riposta israeliană a început. Au fost lansate lovituri aeriene cu drone împotriva unor ținte Hamas, în special a grupurilor de militanți care vor să pătrundă în Israel prin gardul de protecție.

Premierul Netanyahu a convocat cabinetul de criză.

Benjamin Netanyahu: „Cetăţeni ai Israelului, suntem în război! Nu operaţiuni speciale, nu acte de violenţă. Război! În această dimineaţă, Hamas a lansat un atac surpriză asupra statului Israel şi a cetăţenilor săi. Încă din această dimineaţă i-am convocat pe şefii structurilor de apărare. În primul rând, am ordonat purificarea aşezărilor unde s-au infiltrat teroriştii.

Premierul Netanyahu a ordonat convocarea rezerviștilor, în special din unitățile de aviație.

Suntem în război şi vom învinge!„, a declarat el.

Yoav Gallant, ministrul israelian al Apărării: „Hamas a făcut o gravă eroare în această dimineaţă. A lansat un război împotriva Israelului. Forţele de Apărare Israeliene luptă împotriva inamicului în fiecare zonă de infiltrare.

Spitalele israeliene sunt deja sufocate. Sute de răniți, civili și militari sunt aduși de ambulanțe. Unii sunt în stare critică.

Yoni Yagodovski, medic, şeful Serviciului de Urgenţă Magen David Adom: „Evacuăm mulţi oameni şi acordăm asistenţă acolo unde putem, folosim toate ambulanţele, inclusiv cele blindate, unităţile de terapie intensivă.

Atacul Hamas este total diferit de ce a făcut organizația integristă până acum.

Citește mai departe…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri