Ministerul Sănătăţii afirmă că este conştient că încă există aspecte care necesită a fi îmbunătăţite în special în privinţa infrastructurii spitalelor, a condiţiilor materiale şi a procedurilor aplicate în cadrul spitalelor de psihiatrie, dar şi de lipsa personalului în sistemul naţional de sănătate publică.
„Ministerul Sănătăţii afirmă că este conştient că încă există aspecte care necesită a fi îmbunătăţite în special în privinţa infrastructurii spitalelor, a condiţiilor materiale, dar şi a procedurilor aplicate în cadrul spitalelor de psihiatrie. Totodată, este conştient de lipsa personalului în sistemul naţional de sănătate publică”, susţine MS într-un răspuns pentru AGERPRES.
Reacţia MS vine în contextul în care Comitetul pentru prevenirea torturii (CPT) al Consiliului Europei a publicat joi un raport privind România, în urma constatărilor făcute de o delegaţie a sa în timpul vizitei din septembrie 2022, când a examinat tratamentul pacienţilor internaţi în unităţi de psihiatrie şi al persoanelor din centrele de îngrijire rezidenţilor.
Delegaţia CPT a vizitat patru spitale de psihiatrie generală, unde s-a axat pe tratamentul pacienţilor acuţi şi al pacienţilor cronici internaţi pe termen lung. Delegaţia a vizitat şi Spitalul de Psihiatrie şi Măsuri de Siguranţă Pădureni-Grajduri din judeţul Iaşi şi, de asemenea, pentru prima dată, trei tipuri diferite de centre de asistenţă socială.
Constatările vizitei din 2022 confirmă urgenţa de a acţiona pentru a garanta că toate persoanele din instituţiile psihiatrice beneficiază de condiţii de viaţă decente şi de un tratament adecvat pentru tulburările lor psihice. La baza acestor reforme se află necesitatea de a consolida efectivele de personal în toate spitalele vizitate.
În ceea ce priveşte centrele de asistenţă socială, autorităţile române ar trebui să instituie un cadru juridic clar şi cuprinzător care să reglementeze plasamentul şi şederea rezidenţilor în centrele rezidenţiale, inclusiv situaţiile în care orice restricţii impuse pot echivala cu o privare de facto de libertate.
Ministerul Sănătăţii precizează că după vizita CPT a demarat în regim de urgenţă o analiză a gradului de ocupare a paturilor de la nivelul spitalelor care aplică măsuri de siguranţă şi a implementat o nouă arondare regională a spitalelor, astfel încât să se asigure o distribuire uniformă a noilor cazuri şi s-a dispus transferul pacienţilor între unităţile sanitare conform noii arondării astfel încât gradul de ocupare la nivelul Spitalului Pădureni-Grajduri „a scăzut şi va scădea” în continuare, ţinând cont de faptul că sunt în curs de realizare alte transferuri între unităţile sanitare.
Pe termen mediu, Ministerul Sănătăţii susţine că împreună cu Centrul de Sănătate Mintală şi Luptă Antidrog va monitoriza gradul de ocupare al paturilor în secţiile de psihiatrie, în special la nivelul spitalelor pentru măsuri de siguranţă, în vederea respectării calităţii serviciilor medicale.
De asemenea, Ministerul Sănătăţii afirmă că împreună cu spitalele implicate elaborează o procedură care să asigure un sistem flexibil de repartizare a pacienţilor în funcţie de anumite criterii, astfel încât să se evite supraaglomerarea unei unităţi sanitare, cu asigurarea unui minim de 5 mp pentru fiecare pacient internat.
„Ministerul Sănătăţii întreprinde demersurile necesare pentru finanţarea investiţiilor de la nivelul acestor spitale care să asigure atât îmbunătăţirea condiţiilor de cazare a pacienţilor, dar şi extinderea capacităţii de internare prin modernizarea spaţiilor existente la nivelul acestor spitale. De asemenea, este luată în vedere extinderea serviciilor de sănătate mintală comunitară şi psihiatrie comunitară prin facilitarea intervenţiilor integrate de reabilitare şi reinserţie socială şi profesională, după caz”, susţine aceeaşi sursă.
Sursă: Agerpres