Caută
Close this search box.

Noua Strategie națională de vacinare a României. Este valabilă pentru următorii şapte ani și nu prevede obligativitatea imunizării

Toamna călduroasă nu ne ține departe de virozele specifice acestei perioade. Tot mai multe persoane sunt diagnosticate cu infecții respiratorii, pneumonii ori gripă, iar medicii se așteaptă ca numărul lor să crească.

În nouă Strategie națională de vaccinare, România îşi propune că până în 2030 populaţia să ajungă la o acoperire vaccinală peste 90% la toate serurile incluse în programul național. În plus se va ști exact ce instituţie se va implică în creșterea ratei de imunizare, cum se va face accesul la vaccinare, dar și aprovizionarea cu seruri.

ALEXANDRU RAFILA – ministrul Sănătăţii: N-are niciun fel de legătură cu obligativitatea vaccinării, nu prevede niciun fel de element legat de obligativitate. Trebuie să ne păstrăm statusul de țară fără poliomielită, fără epidemii de rujeolă, fără epidemii de rubeolă.

Acum, programul naţional de vaccinare asigură protecția față de 14 boli infecțioase considerate priorități pentru sănătatea publică. Pe listă sunt poliomielita, rujeola, dar şi rubeolă, din păcate cu rate de acoperire a vaccinării tot mai mici.

Prof. univ. dr. DOINA AZOICĂI – epidemiolog, Universitatea de Medicină şi Farmacie Iaşi: Dacă vom renunța la vaccinare și la o strategie așa cum a fost concepută, măcar până în anul 2030 ne întoarcem cel puţin în Evul Mediu. Şi în Evul Mediu, știm că prima cauză de deces era boală infecțioasă, iar durata medie de vârsta a populației era până la 25 – 30 de ani.

Din această toamnă, bolnavii cronici primesc gratuit vaccinul antigripal, în timp ce persoanele între 45 şi 65 ani, fără afecțiuni cronice, au 50% reducere. Specialiştii spun că ar fi bine să ne imunizăm, având în vedere că virozele respiratorii se înmulţesc. Doar în ultimele şapte zile, în Olt, peste o mie de oameni au ajuns la spital cu simptome specifice, cei mai mulți sunt copii și tineri sub 19 ani.

Citește mai departe…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri