Caută
Close this search box.

Un vaccin dezvoltat în Brazilia împotriva dependenţei de cocaină prezintă rezultate promiţătoare în testele pe animale

Inhibarea efectelor de dependenţă date de cocaină sau crack pentru a prelungi abstinenţa consumatorilor care se străduiesc să renunţe la viciu – acesta este scopul Calixcoca, un vaccin terapeutic promiţător dezvoltat de oameni de ştiinţă brazilieni, transmite joi AFP.

Acest proiect a câştigat săptămâna trecută un premiu în valoare de 500.000 de euro din partea companiei farmaceutice Eurofarma, care finanţează soluţii inovatoare „de mare impact” în sectorul sănătăţii.

Nu este vorba vorba despre un leac miraculos anti-cocaină, ci de o soluţie pentru toată lumea. Spre deosebire de vaccinurile preventive, care urmăresc să prevină ca bolile să ajungă în organism, vaccinurile terapeutice sunt utilizate pentru a trata problemele de sănătate existente.

Calixcoca „îi ajută pe dependenţi să producă anticorpi care împiedică drogul să acţioneze asupra creierului”, a explicat psihiatrul Frederico Garcia, coordonatorul acestui proiect condus de Universitatea Federală din Minas Gerais (UFMG).

Concret, acest vaccin urmăreşte să blocheze senzaţia de plăcere pe care cocaina o provoacă atunci când acţionează asupra unei zone a creierului cunoscută sub numele de „circuitul recompensei”.

Citește mai departe…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri