Cea de-a XV-a ediții a Congresului Național de Geriatrie și Gerontologie, dedicat abordării pacientului geriatric și studiului mecanismelor de îmbătrânire, s-a desfășurat în perioada 2-5 noiembrie la Palatul Parlamentului și a găzduit speakeri de renume în domeniu.
- Ediția din acest an a adus un omagiu academicianului Constantin Bălăceanu-Stolnici, fondatorul disciplinei de geriatrie și gerontologie din țara noastră, care a decedat în august 2023, la venerabila vârstă de 100 de ani.
- Evenimentul face parte din seria de activități științifice incluse în proiectul european PROGRAMMING, în care coordonator la nivel național este UMF Carol Davila, prin Disciplina de Geriatrie și Gerontologie.
Tema congresului din acest an a fost „Abordarea Multidisciplinară și Integrată a Problematicii Persoanelor Vârstnice”. Agenda evenimentului a cuprins peste 75 de prezentări științifice și studii clinice privind terapia pacientului geriatric. Printre speakerii de la congres s-au numărat Prof. Dr. Gabriel Prada, președintele Societății Române de Gerontologie și Geriatrie, Conf. Dr. Valer Donca, Conf. Dr. Ana Capisizu, Conf. Dr. Ovidiu Peneș, Conf. Dr. Anna Marie Herghelegiu, Asist. Univ. Dr. Ovidiu Lucian Băjenaru.
Evenimentul a găzduit și un simpozion dedicat Age Management Medicine, o disciplină medicală axată pe sănătate și nu pe boală, care prinde contur cu pași repezi și în România. Medicina de gestionare a vârstei oferă rezultate măsurabile care permit optimizarea sănătății și întârzierea sau eliminarea îmbătrânirii degenerative folosind medicină de precizie, tehnologii inovatoare, tratamente personalizate și știință solidă.
Pe lângă studiile clinice, au fost prezentate teme și concepte medicale noi referitoare la nutriția de precizie, metode de diagnostic precoce în bolile degenerative, medicina longevității, managementul asistenței și îngrijirilor geriatrice, farmacologie geriatrică, precum și perspectivele geriatriei românești în context european și problematica socială a îmbătrânirii.
2 răspunsuri
A fost un eveniment excelent din toate punctele de vedere: științific, organizatoric și al posibilităților de comunicare cu participanții.
Felicitări pentru eveniment și mulțumiri pentru colaborarea pe care o avem de foarte mulți ani.
Sperăm că vom continua și în viitor pe această linie mereu ascendentă.