Caută
Close this search box.

Fostul secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, propune ca Ucraina să adere la Alianță fără teritoriile ocupate de Rusia

Anders Fogh Rasmussen, fost secretar general al Alianței Nord-Atlantice, vine cu ideea unui statut de membru „parțial” pentru Ucraina, drept semnal de avertisment pentru Rusia că nu poate opri Kievul din a adera la NATO, notează The Guardian.

Concret, fostul secretar general al NATO propune ca Ucraina să adere la alianța militară fără teritoriile ocupate de Rusia.

Anders Fogh Rasmussen a analizat datele împreună cu Andriy Yermak, consilier prezidențial al lui Volodimir Zelenski, înaintea summitului NATO de la Vilnius, summit încheiat fără ca Ucraina să fie invitată să adere.

Cei doi discută din nou, pe larg, despre locul Ucrainei într-o nouă arhitectură de securitate europeană, luând în calcul chestiuni practice legate de gradul de aderare a Ucrainei la NATO.

Rasmussen, care a fost secretar general al NATO între 2009 și 2014, insistă că un plan pentru aderarea parțială a Ucrainei nu va reprezenta o înghețare a conflictului, ci va sublinia determinarea în a avertiza Rusia că nu poate împiedica Ucraina să adere la alianța defensivă occidentală, potriviit TVR.

NATO va ține vara următoare al 75-lea summit aniversar la Washington, iar subiectul statutului viitor de membru pentru Ucraina va fi unul major, notează The Guardian.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri