Prof. Dr. Vlad Ciurea – povestea unei performanțe în neurochirurgia românească

Prof. Dr. Vlad Ciurea este o legendă în domeniul neurochirurgiei și unul dintre cei mai de seamă reprezentanți ai medicinei românești.

Absolvind Facultatea de Medicină și Farmacie din București în 1964, el și-a dedicat viața studiului și practicării neurochirurgiei, sub îndrumarea unor mari mentori precum Prof. Univ. Dr. Constantin Arseni, Dr. Lenke Horvarth, Prof. Univ. Dr. Alexandru Constantinovici și Dr. Sofia Ionescu, relatează revistacariere.ro.

Născut în 1940 la Vaslui, Vlad Ciurea a fost martor la devotamentul bunicului său, medicul orașului, care își purta pălăria cu trandafir la butonieră și se ducea la centrul de coordonare medicală pentru a discuta despre boli și terapii cu bunica sa.

Familia medicului a fost profund implicată în domeniul medical. Bunicii săi, dr. Dimitrie Holban și soția sa, au fost medici și au făcut facultatea la Iași. Bunica sa a lucrat pe front alături de profesorul Cantacuzino în timpul războiului din 1912-1913. Acest mediu intelectual l-a influențat în mod semnificativ și i-a cultivat pasiunea pentru medicină.

Eram într-un mediul intelectual. Când se aduna toată familia, împreună cu bunica mea care era medic, era o emulație medicală. Așa se explică și de ce am dat la Medicină. Bunicii mei au avut trei copii – dintre care doi au devenit medici, unul medic radiolog la Constanța, iar cealaltă la Institutul “C.I. Parhon” din București – doctoriță și cercetător științific. Doar mama mea a fost diferită – a fost profesor de matematică și absolventă de Drept, dar a profesat ca profesor de matematică și astronomie”.

În esență, cei care mi-au îndrumat pașii copilăriei au fost bunicii. Bunicul meu era un om extrem de relaxat, cu o viață liniștită, de provincie. Nu am să uit niciodată cum își punea pălăria la costum, cu trandafir la butonieră, și mergea la sediul centrului de coordonare medicală (DSP) a orașului Vaslui. Citea medicină și, mai ales, o aștepta pe bunica să vină să vorbească cu ea despre boli, terapii, despre ce mai aflau că se întâmplă în lume. Nu exista televizor, internet, ra­­dioul mergea mai rar. Nu am să uit niciodată faptul că biblioteca bunicului meu, dr. Dimitrie Holban, cuprindea cărți în trei limbi diferite, din care am reușit să extrag 36 de cărți din ”Călătoriile” lui Jules Verne, pe care le păstrez cu sfințenie și în ziua de astăzi. În concluzie, am fost supus unei efuziuni intelectuale de literatură, povești, pilde

Cariera sa ulterioară în neurochirurgie a fost de excepție. A înființat Departamentul de Cercetare în Neuroștiințe al Spitalului Clinic “Bagdasar-Arseni” și a fost implicat în numeroase proiecte de cercetare la nivel național și internațional.

Marele profesor Constantin Arseni, mentorul lui Vlad Ciurea

În viața  om există un mentor care îi călăuzește pașii și îi inspiră realizările. Pentru Prof. Dr. Vlad Ciurea, unul dintre acei lumini a fost profesorul Constantin Arseni, un mentor excepțional și o figură emblematică în lumea neurochirurgiei românești.

Amintirile lui Vlad Ciurea despre acea perioadă de formare sunt intense. Își aduce aminte de diminețile apăsătoare când profesorul Arseni venea la spital, fiind printre primii în sala de operații. Sarcinile pe care le impunea erau peste limita umanului, dar asta făcea din studenți viitorii neurochirurgi excepționali.

A fost extrem de apăsător. Când îmi aduc aminte de acea perioadă, nu știu ce să cred, să sar pe fereastră, să transpir, să găsesc cuvinte încurajatoare sau să îi mulțumesc lui Dumnezeu. Pentru că profesorul ne cerea imens, peste ceea ce putea un om să facă. Dar acest lucru și-l impunea și dânsul. Lua primul tramvai de pe cheiul Dâmboviței și venea la spital. Când ajungea, cred că era printre primii în spital. Între orele 5.30 și 6.00 știa tot ce s-a întâmplat și la ora 6.00 pornea vizita. Era incredibil de dur. (…) Uneori rămâneam în spital peste noapte în condiții foarte improprii și a doua zi trebuia să fiu foarte bine pregătit și teoretic. Pentru că își punea întrebări de cultură medicală. (…)Deci asta era persoana”, a povestit neurochirurgul.

Recunoașterea pe plan național și internațional a profesorului Vlad Ciurea se datorează unei activități de peste 50 de ani, în care a realizat mai bine de 23.000 de operații pe creier.

Una dintre experiențele semnificative care l-au marcat și l-au determinat să urmeze cariera de neurochirurgie a avut loc în timpul studiilor sale. În timpul anului patru de facultate, în ciuda îndoielilor și temerilor sale inițiale, a descoperit fascinația pentru anatomia și funcționarea sistemului nervos uman. A explorat cu curiozitate structura complexă a creierului și a sistemelor neurale, ceea ce l-a captivat și l-a determinat să aleagă această specializare. Cu pasiune și dedicare, a studiat și a practicat neurochirurgia, devenind ulterior un expert în domeniu.

Prof. Dr. Vlad Ciurea, un eminent neurochirurg român, ale cărui descoperiri și contribuții au schimbat fața neurochirurgiei moderne. Cu o pasiune pentru anatomia complexă a sistemului nervos uman și o curiozitate neostoită pentru misterele creierului, el și-a dedicat viața înțelegerii și salvării vieților.

De ce a ales neurochirurgia

Întrebarea firească, ce anume l-a determinat pe Vlad Ciurea să aleagă neurochirurgia, aduce în lumină o poveste fascinantă. “În anul patru de facultate, nu eram nerăbdător, eram speriat. Aveam cam 21 de ani”, își amintește el. În acel moment, anatomia umană începea să dezvăluie misterul minunat al organismului uman. “Este fantastic de frumos organismul uman. Întâi te minunezi, apoi operezi”. Pentru Vlad Ciurea, fiecare strat de piele, mușchi, articulație și organ deveneau puzzle-uri ale vieții, fiecare disecție dezvăluind secretele minunate ale corpului uman.

El își amintește de prima sa întâlnire cu neurochirurgia. “Când am văzut un creier viu, m-am speriat”, mărturisește el. A fost o întâmplare neașteptată care avea să îi schimbe cursul vieții. Întrebat de profesorul Arseni dacă vrea să facă neurochirurgie, el a spus inițial nu. A lucrat în chirurgie oftalmologică și chirurgie ortopedică, dar apoi a descoperit că chemarea creierului viu era prea puternică pentru a fi ignorată.

“Dacă guști un an din balamuc, ăsta e spitalul 9, rămâi toată viața”, spune el, reflectând asupra atmosferei plăcute și a echipei unite pe care a descoperit-o la Spitalul 9. Acolo, a început o călătorie captivantă în lumea neurochirurgiei, unde a învățat să respecte fiecare țesut și să depășească frica prin cunoaștere și pricepere.

Astfel, Vlad Ciurea a devenit nu doar un neurochirurg priceput, ci și un explorator curajos al minunii vieții umane. Cu fiecare operație, el a redat speranța și a deschis noi orizonturi pentru pacienții săi, reprezentând un exemplu viu al excelenței medicale. Citește textul mai departe AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *