Caută
Close this search box.

Publicații valoroase putrezesc în depozitele Bibliotecii Naționale

Studii de caz sunt depozitele celor mai importante instituții de cultură din România. Acolo am văzut cât de bine știe statul să îngrijească moștenirile de miliarde de euro pe care marii artiști ni le-au încredințat. Pentru început ne oprim la Biblioteca Națională. În templul literaturii, al cărții românești, de mai bine de un deceniu, milioane de publicații – nimeni nu știe câte – stau închise în beci, relatează ProTTV.

Publicații rare și valoroase, vechi de secole, putrezesc și sunt infestate cu mucegai. Gradul de contaminare este atât de mare încât în depozite nu se mai poate lucra decât cu echipament de protecție.

Suntem în subsolurile Bibliotecii Naționale a României. În templul literaturii românești cărțile suferă și au nevoie de decontaminare.

Biblioteca deține peste 12 milioane de publicații. Între 4 și 6 milioane, nu se știe numărul exact, sunt depozitate în astfel de condiții. Se numesc destructuratele. DD24 este doar unul din cele 14 depozite subterane unde, de mai bine de 10 ani, cărțile stau claie peste grămadă în praf, întuneric și umezeală. Au adunat cantități uriașe de mucegai și alți fungi toxici.

Riscul de îmbolnăvire este atât de mare încât personalul trebuie să se echipeze din cap până în picioare când umblă prin ele. Undeva în aceste depozite, nimeni nu mai știe unde, găsești de la cărți comuniste până la publicații din secolul 18, rare și valoroase.

Fostul ministru de externe Adrian Cioroianu conduce biblioteca de la sfârșitul lui 2021 și a moștenit această situație.

„Aceste depozite cred că reprezintă cea mai reală și gravă problemă a Bibliotecii Naționale
Știți câte aveți, exact, acolo?
Nu, evident că nu! Le estimăm după cantitate. Luăm la întâmplare câte 100-200 de publicații, le cântărim. Este vorba de milioane, probabil 5-6 milioane de unități. Mi s-a părut o idee puțin bizară să nu știi câte cărți sau câte colecții de ziare ai într-o bibliotecă.”

Adrian Cioroianu, director general Biblioteca Națională a României: „Ca să nu mai vorbim de surpriza pe care o au unii cititori. Care vin dacă cer o anumită carte sau o anumită colecție de ziare și le spunem că nu vă putem da. Nu știm dacă o avem sau nu știm unde e.”

Ani de zile biblioteca n-a avut bani și nici oameni să le scoată la lumină. Nu are nici acum. A început să facă ordine în depozite anul trecut, împinsă de la spate de Asociația Free Miorița, condusă de Iulian Angheluță. El i-a mobilizat după ce s-a dus la bibliotecă, a cerut mai multe publicații și a aflat că nimeni nu știa exact unde sunt.

Iulian Angheluță, Asociația Free Miorița: „Și apoi am zis, băi, trebuie să fac ceva pentru că mi se pare absolut inadmisibil să se întâmple așa ceva, chiar lângă mine, la câțiva pași.”

Iulian Angheluță, Asociația Free Miorița: „Statul e în dizoluție, nu doar pe partea de cultură. Pe partea de sănătate, pe partea de educație. El și-a luat mâna de pe noi, dacă vrem, da? Cu sau fără acordul sau acceptul cetățenilor. Ce se întâmplă aici la bibliotecă este doar o altă fațetă a faptului că el și-a luat mâna de pe noi.”

Iulian a strâns bani din donații, a cumpărat măști, mănuși, combinezoane, dezinfectanți, folii, cutii și paleți și a pus lucrurile în mișcare. De câteva ori pe săptămână își suflecă mânecile, intră în depozite unde curăță și sortează publicațiile. Îl ajută Cristi, singurul angajat al bibliotecii dispus să manipuleze cărțile contaminate. Citește textul integral AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri