Caută
Close this search box.

Transelectrica confirmă că România a acordat ajutor de avarie sistemului energetic din Ucraina

Operatorul național Transelectrica a transmis, la solicitarea HotNews.ro, că România a acordat ajutorul cerut de Ucraina. Reamintim că operatorul de energie Ukrenergo a anunțat joi că rețeaua de electricitate ucraineană se află într-o situație „dificilă” de miercuri și că a cerut furnizări de urgență de la România, Slovacia și Polonia, transmite AFP.

Ajutorul a fost acordat atât miercuri, cât și joi.

„Confirmăm că s-a acordat ajutor de avarie cãtre Ukrenergo, atât ieri, 22.11.2023 (3 ore), cât și astãzi, 23.11.2023 (4 ore), la solicitarea operatorului de transport și sistem ucrainean, în baza acordului bilateral pentru ajutor în situații de urgență (Contract on Provision of Mutual Emergency Energy Delivery for Securing the System Services between Power Systems of Ukraine and Romania) și conform procedurii stabilite prin acest acord”, se arată în răspunsul transmis de Transelectrica.

Acest mod de operare și întrajutorare între sisteme este reglementat prin Regulamentul (UE) 2017/1485 de stabilire a unei linii directoare privind operarea sistemului de transport al energiei electrice și a reglementãrilor secundare subsecvente acestuia, respectiv acordul ENTSO-E al zonei sincrone Europa Continentală, mai arată Transelectrica.

„Astăzi, consumul de electricitate continuă să crească, iar sistemul energetic este în deficit”, a informat Ukrenergo pe Telegram, precizând că miercuri a fost nevoită să recurgă la „asistență de urgență” din partea a trei țări vecine: România, Slovacia și Polonia.

„Situația rămâne dificilă” joi, cu un deficit continuu de electricitate, a transmis Ukrenergo, adăugând că „reparațiile sunt în curs de desfășurare în mai multe grupuri de centrale termice”.

Acest deficit se datorează faptului că „a crescut consumul din cauza vremii reci, ceea ce a provocat o sarcină suplimentară asupra centralelor”, a explicat operatorul național ucrainean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri