Caută
Close this search box.

Columbia vrea să recupereze „Sfântul Graal al epavelor”, o navă plină de smaralde și monede, care valoarează miliarde de dolari

Guvernul columbian a anunțat că va încerca să ridice obiecte din naufragiul din 1708 al galionului San José , despre care se crede că ar conține o marfă în valoare de miliarde de dolari, potrivit The Guardian.

Epava veche de 300 de ani, numită adesea „Sfântul Graal al epavelor”, a fost controversată dea lungul timpului, deoarece este atât o comoară arheologică, cât și economică.

Ministrul Culturii din Columbia, Juan David Correa, a declarat că primele încercări vor fi făcute între aprilie și mai, în funcție de condițiile oceanului din Caraibe. Correa a promis că va fi o expediție științifică.

„Aceasta este o epavă arheologică, nu o comoară”, a spus Correa după o întâlnire cu președintele Gustavo Petro. „Aceasta este o oportunitate pentru noi de a deveni o țară în fruntea cercetării arheologice subacvatice.”

Dar se crede că nava conține monede de aur și argint de 11 milioane de euro, smaralde și alte mărfuri prețioase din coloniile controlate de Spania, care ar putea valora miliarde de dolari dacă ar fi recuperate.

Correa a spus că materialul extras din epavă, probabil cu ambarcațiuni robotizate sau submersibile, va fi dus la bordul unei nave marine pentru analiză. Pe baza rezultatelor, ar putea fi programată o a doua expediție.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri