Caută
Close this search box.

După 7 ani de anchetă, DNA trimite în instanţă dosarul de evaziune de la Murfatlar cu prejudiciu de 47 milioane euro

Trei angajaţi de la Birourile Vamale Buzău şi Constanţa, şase oameni de afaceri şi firmele Murfatlar, Euroavipo, Bartenders Distilleries şi Oana Management au fost trimişi în judecată de DNA pentru evaziune fiscală şi abuz în serviciu, prejudiciul în acest caz fiind estimat la 47 milioane euro.

Ancheta în acest caz a fost începută în octombrie 2016, când au avut loc şi mai multe percheziţii, procurorii având nevoie de şapte ani pentru a întocmi un rechizitoriu şi trimite inculpaţii în judecată. Faptele cercetate sunt din perioada 2012 – 2015.

Potrivit unui comunicat al DNA, au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu Marius Fulgeanu – fost director executiv al Biroului Vamal de Interior Buzău, Nicolae Cristian Stăniguţ – fost director executiv al Biroului Vamal de Interior Constanţa, Leonard Adumitroaie – inspector în cadrul Biroului Vamal de Interior Buzău.

De asemenea, au fost trimişi în judecată şase oameni de afaceri – Cătălin Bucura, Gheorghe Cosmin Popescu, Constantin Cîrciumaru, Sorin Vasile Săvoiu, Cătălin Florian Vasilescu, Gheorghe Zlotea – pentru evaziune fiscală, în formă continuată, forma participaţiei penale fiind autoratul şi, respectiv complicitatea.

În acelaşi dosar, au fost deferite justiţiei firmele SC Murfatlar Romania SA, SC Euroavipo SA, SC Bartenders Distilleries şi SC Oana Management SRL, pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală.

Conform DNA, în perioada 2012-2015, societăţile SC Murfatlar România SA, SC Euroavipo SA, SC Bartenders Distilleries SRL şi SC Oana Management SRL, cu activitate de producere şi comercializare a băuturilor alcoolice, administrate sau controlate în fapt de o parte din cei şase oameni de afaceri trimişi în judecată, ar fi produs bugetului consolidat al statului un prejudiciu total de 237.865.710 lei (47.573.142 de euro) prin sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale. Activitatea infracţională s-ar fi desfăşurat în condiţiile în care anumiţi funcţionari publici din cadrul autorităţilor vamale competente fie nu au îndeplinit actele la care erau obligaţi prin atribuţiile de serviciu, fie au îndeplinit asemenea acte în mod defectuos.

Cauzele producerii acestui prejudiciu, identificate în acest dosar, au fost:

*sustragerea de la plata taxei pe valoarea adăugată, a accizelor şi a altor obligaţii fiscale prin înregistrarea unor operaţiuni fictive, care ar fi avut ca urmare mărirea taxei deductibile;

*înregistrarea în contabilitate a unor facturi emise de pretinşi furnizori în scopul de a majora artificial taxa pe valoarea adăugată deductibilă, astfel încât, printr-o eventuală compensare ori rambursare, această sumă să poată acoperi celelalte obligaţii fiscale pe care societăţile le-ar fi înregistrat ca urmare a desfăşurării activităţii de producţie a băuturilor alcoolice;

*”îngăduinţa” inculpaţilor Fulgeanu Marius, Stăniguţ Nicolae Cristian şi Adumitroaie Leonard, care nu ar fi îndeplinit actele la care ar fi fost obligaţi şi nu ar fi dispus măsurile prevăzute de lege pentru a opri activitatea antrepozitelor SC Murfatlar România SA şi SC Euroavipo SA, deşi societăţile comerciale ar fi înregistrat lună de lună obligaţii fiscale restante, iar cuantumul acestora ar fi crescut constant.

În cauză, s-au dispus măsuri asiguratorii contând în indisponibilizarea unor bunuri şi sume de bani în cuantum de 369.146.817 lei.

Ministerul Finanţelor s-a constituit parte civilă în procesul penal.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Buzău cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză. Sursa: Agerpres

The post După 7 ani de anchetă, DNA trimite în instanţă dosarul de evaziune de la Murfatlar cu prejudiciu de 47 milioane euro appeared first on tvrinfo.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri