Istoria are mereu episoade violente care se repetă când ne așteptăm mai puțin și mai de fiecare dată sunt legate între ele de dorinţa de libertate. La Institutul Cultural Român din Londra, acum, în decembrie, sunt expuse fotografii din zilele în care la Timișoara a izbucnit Revoluția din 1989 alături de imagini din prima linie a războiului din Ucraina. Trei fotoreporteri remarcabili omagiază astfel 34 de ani de la Revoluția Română și fac o paralelă cu lupta pentru libertate a ucrainenilor. Toate imaginile expuse vorbesc despre valoarea fundamentală a libertății.
Trei dintre cei mai talentați fotografi de război, Vadim Ghirda, care lucrează pentru Associated Press și a obținut Premiul Pulitzer, colega sa de agenție, Andreea Alexandru și Constantin Duma, supranumit fotograful Revoluției de la Timișoara, expun câteva dintre fotografiile lor despre sacrificiile care se fac în lupta pentru libertate.
Aura Woodward, director ICR Londra: Este o onoare pentru ICR Londra să prezinte publicului britanic o expoziție care celebrează libertatea. Avem aici fotografii istorice de la Timișoara din 1989 și, de asemenea, fotografii din prima linie a războiului din Ucraina. Sunt fotografii profunde care arată prețul libertății. Și suntem recunoscători să avem și trei steaguri folosite de revoluționarii de la Timișoara, în 1989. Unul dintre ele este pătat de sânge.
Vadim Ghirda, unul din cei mai experimentați fotoreporteri de război din lume, a surprins imagini din Revoluția Română, războiul din Transnistria, a relatat din Orientul Mijlociu, de la ocuparea Crimeei de către Rusia și, acum, de pe frontul din Ucraina. În 2023 a primit Premiul Pulitzer pentru fotografie de război.
Vadim Ghirda, fotoreporter Associated Press și deținător al premiului Pulitzer: Cred că e un demers foarte important și are în comun lupta pentru libertate. Lupta pentru liberate în țara noastră, în Timișoara anului 1989, unde primii primii oameni au sacrificat totul pentru ca noi să putem fi astăzi aici și lupta poporului ucrainean în fața agresiunii Federației Ruse. Cred că ideea de libertate, care este și titlul expoziției noastre este cel mai bine ilustrată într-un arc peste timp despre sacrificiul pe care generațiile trebuie să le facă periodic pentru a asigura liberatea, pentru că noi să fim aici foarte mulți tineri și-au pierdut viața.
Constantin Duma fost în stradă încă din primele ore ale izbucnirii revoluției din Timișoara, în urmă cu 34 de ani. Datorită fotografiilor- document pe care le-a surprins în acele zile sângeroase este supranumit fotograful revoluției anti-comuniste de la Timișoara.
Constantin Duma, fotograful revoluției de la Timișoara: Eu am câteva secvențe din istoria Timisoarei, care, în 1989, a luptat și și-a castigat libertatea. M-aș bucura ca secvențele aduse de prietenii mei, Vadim și Andreea, să fie o șansă și un exercițiu de bun augur pentru victoria poporului ucrainean. Victoria este sângele cu care o națiune își trăiește visul.
Ovidiu Megan, director executiv Asociația Timișoara Capitala Culturală Europeana 2023: Sunt sigur că acest demers va continua și în anul 2024 și în anii care vor veni și că Timișoara va avea de castigat de pe urma acestui an în care a fost capitală culturală.
Expoziția „Libertate” rămâne deschisa la ICR Londra până pe 15 ianuarie 2024.
The post ”Libertate”, expoziție-eveniment la Institutul Cultural Român din Londra appeared first on tvrinfo.ro.