Caută
Close this search box.

Benjamin Netanyahu a făcut presiuni pentru a-l numi consul onorific în România pe medicul său personal, Zvi Berkowitz (Haaretz)

Benjamin Netanyahu a făcut presiuni pentru a-l numi consul onorific în România pe confidentul și medicul său personal, Zvi Berkowitz, transmite publicația israeliană Haaretz.

Ministrul israelian de Externe, Eli Cohen, a condus o manevră diplomatică complicată de război, împreună cu oficiali ai guvernului român, pentru a-i acorda titlul de consul onorific al României medicului de familie al lui Netanyahu, Zvi Berkowitz, notează publicația citată de G4media.ro.

În rolul său, Berkowitz „este cu adevărat persoana cea mai apropiată de Benjamin și Sara Netanyahu”, a declarat un fost consilier media al familiei în timpul mărturiei sale în procesul de corupție al premierului, afirmând că aceștia petrec ore și ore întregi singuri.

Medicul a deținut în trecut titlul de consul onorific, înainte ca acesta să fie revocat ulterior „fără niciun motiv sau explicație”, potrivit acestuia. Berkowitz a declarat pentru Haaretz că, înainte de a fi repus în funcție, Cohen i-a trimis un SMS în care îi spunea „se va întâmpla”. O sursă familiarizată cu situația a declarat că este foarte neobișnuit ca un ministru de externe să se implice într-o astfel de chestiune.

Un consul onorific este ales de țara pe care o reprezintă, în acest caz, România. Acesta trebuie să conducă un birou în zona în care locuiește, să organizeze recepții și să se ocupe de afacerile cetățenilor țării respective. Titlul este considerat un simbol de statut râvnit care deschide uși, cu beneficii, cum ar fi o plăcuță de înmatriculare diplomatică, explică Haaretz.

În ultimii ani, și până la preluarea mandatului de către Cohen, reglementările Ministerului de Externe limitau numărul de consuli onorifici pe țară la doi, fiecare într-o regiune diferită a Israelului. Ministrul a insistat să crească cota de consuli pe țară la trei, contrazicând poziția personalului său, care credea că această creștere este inutilă și dăunătoare.

În cadrul unor discuții interne, personalul lui Cohen a declarat că nu există nicio justificare pentru umflarea acestor numiri într-o țară atât de mică, menționând că unii consuli onorifici au abuzat de pozițiile lor și chiar s-au implicat în activități infracționale în trecut. „Este o decizie derutantă”, a declarat o sursă familiarizată cu schimbarea de politică, „poate că Cohen a identificat potențialul de a obține recompense”.

În urma unei discuții cu Cohen, ministrul român de externe i-a trimis acestuia o scrisoare de mulțumire pentru că a permis un al treilea consul onorific al României în Israel, afirmând că acest lucru va consolida legăturile culturale și economice dintre cele două țări. De asemenea, el a semnalat că Berkowitz a fost alegerea dorită de România pentru cel de-al treilea consul, care va funcționa la Eilat.

În urma acestui schimb, oamenii lui Cohen au început procesul de numire a lui Berkowitz, care a necesitat aprobarea unui comitet condus de Gil Haskel, șeful protocolului de stat al Israelului. Haskel s-a opus numirii, invocând faptul că Berkowitz este menit să lucreze ca consul din Eilat, dar în prezent locuiește în Ierusalim.

De fapt, Haaretz a aflat că reședința sa din Ierusalim poartă încă un semn care îl declară consul onorific, în ciuda faptului că acest titlu a fost revocat anterior. Itamar Eichner, de la Ynet, a mai relatat că Berkowitz a continuat să folosească o plăcuță de înmatriculare diplomatică și să se prezinte ca consul după ce i-a fost retrasă numirea.

Citește mai departe AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri