Caută
Close this search box.

Charles Michel renunță să mai candideze la europarlamentare și rămâne la șefia Consiliului European. Viktor Orban nu mai poate ajunge președinte interimar

charles michel

Charles Michel se retrage din cursa pentru alegerile europene.
Președintele Consiliului European face o schimbare radicală după ce candidatura sa a stârnit reacții negative majore.

Charles Michel, care s-a confruntat cu critici intense în legătură cu decizia sa de a părăsi postul mai devreme, pentru a candida la viitoarele alegeri europene, se retrage acum din cursă, au declarat pentru POLITICO doi oficiali informați cu privire la această decizie.

Decizia vine cu câteva zile înainte ca liderii europeni să se întâlnească la Bruxelles.

„Îmi voi dedica toate eforturile responsabilităților mele actuale cu o determinare fermă până când acestea se vor încheia. Voi fi întotdeauna un susținător fervent al unei Europe democratice, puternice, unite și stăpâne pe propriul destin”, a declarat Michel într-o postare pe Facebook, vineri seara.

„La finalul acestui mandat, voi reflecta asupra naturii și direcției viitoarelor mele angajamente”.

„Alegerea mea a dat naștere speculațiilor și unei atenții intense din partea presei. Am prevăzut o parte dintre acestea, având în vedere natura fără precedent – unii ar spune îndrăzneață – a abordării mele”, a spus Michel în declarația sa de pe Facebook, referindu-se la anunțul său că va candida la alegerile europene.

Dar, a adăugat el, „nu vreau ca această decizie să ne distragă atenția de la misiunea noastră sau să submineze această instituție și proiectul nostru european și nici să fie folosită în vreun fel pentru a diviza Consiliul European, care, în opinia mea, trebuie să lucreze neobosit pentru unitatea europeană.”

Decizia lui Michel a sporit, de asemenea, presiunea asupra liderilor europeni pentru a găsi un compromis în ceea ce privește funcțiile de conducere ale UE.

Dacă ar fi fost ales membru al Parlamentului European – ceea ce era foarte probabil dacă ar fi candidat -, Michel ar fi trebuit să își preia funcția la jumătatea lunii iulie, deschizând astfel ușa pentru ca premierul  Ungariei, Viktor Orbán, să prezideze temporar reuniunile liderilor UE.

Aceștia se temeau de sabotarea ajutorului pentru Ucraina și de un blocaj general la nivelul UE, potrivit The Guardian.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri