Caută
Close this search box.

Guvernul a înfiinţat un departament special care se va ocupa de funeraliile de stat ale foştilor preşedinţi ai României

Noul comitet care se va ocupa de funeraliile de stat va pregati un protocol pentru înmormântarea şefilor de stat ai României, foști sau actuali. Până acum, în ţara noastră a avut loc un singur eveniment funerar special dedicat unui fost conducător al ţării. Este vorba despre funeraliile Regelui Mihai, din decembrie 2017.

Funeraliile Regelui Mihai s-au realizat după un protocol apropiat Casei Regale. Inspirat din cele pregătite de marile familii regale europene, unde suveranii stabilesc detaliile încă din timpul vieții.

Mihai Manea, istoric: Am avut funeraliile Reginei Elisabeta a II-a și acolo protocolul e foarte strict. Exista o operațiune London Bridge, care a fost pregătită minuțios. Fosta suverană și-a spus cuvântul cum ar vrea să aibă loc aceste funeralii.

Guvernul a adecis ca, pe viitor, pentru funeraliile de stat să înființeze un Comitet de Organizare, ce va fi coordonat de Șeful Cancelariei Prim-Ministrului. Și va gestiona evenimentele care au loc după deces, în zilele de priveghi, dar și ceremonialul în sine și traseul pe care cortegiul funerar îl va parcurge de la locul depunerii trupului neînsuflețit până la locul înmormântării.

Guvernul pregătește în acest sens regulamentul funeraliilor naționale de stat, care stabilește cum se vor coordona toate instituțiile statului cu atribuții în ceremoniile oficiale.

Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului: Un ceremonial rezervat actualilor și foștilor șefi de stat, este cel mai înalt grad de recunoaștere a meritelor unui cetățean român în slujba țării sale.

Ceremoniile oficiale se desfășoară după reguli stricte. Acestea prevăd arborarea drapelului, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României.

Onorurile militare sunt acordate pe baza unei ierarhii celor care au contribuit la dezvoltarea societății.

În baza legii ceremoniilor oficiale din 2016, ceilalți demnitari, foști sau actuali șefi de camere parlamentare sau premieri, au dreptul la funeralii cu onoruri militare.

Mihai Manea, istoric: În 1964 am avut în comunism funeraliile fostului lider comunist Gheorghe Gheorghiu Dej, în 1938 ale Reginei Maria, în 1927 ale Regelui Ferdinand. La nivel înalt este participare de șefi de stat străini sau de trimși speciali ai guvernelor străine.

Guvernul arată că organizarea unor funeralii de stat pentru foștii președinți va avea impact pozitiv asupra imaginii României prin manifestarea considerației față de personalitățile țării.

Guvernul precizează că nu poate estima costurile unui astfel de ceremonial, deoarece momentul evenimentului nu poate fi preconizat.

The post Guvernul a înfiinţat un departament special care să se ocupe de funeraliile de stat ale foştilor preşedinţi ai României appeared first on tvrinfo.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri