Caută
Close this search box.

Nicolae Ceaușeascu s-a născut în urmă cu 106 ani, la Scornicești

Dacă ar fi trăit, Nicolae Ceaușescu ar fi împlinit 106 ani.

Fostul dictator român s-a născut la Scornicești, în 26 ianuarie 1918 și a murit în ziua de Crăciun din 1989, în 25 decembrie, la Târgoviște.

Fostul politician a fost secretar general al Partidului Comunist Român, șeful de stat al Republicii Socialiste România din 1967 până la căderea regimului comunist, survenită în 22 decembrie 1989.

Nicolae Ceauşescu, primul şi singurul preşedinte al Republicii Socialiste România, a devenit unul dintre cei mai tineri conducători politici din lume. A atras simpatia liderilor vestici prin refuzul de a interveni în Cehoslovacia, dar a înfometat un popor întreg, dorind să plătească astfel datoriile externe. A fost plimbat cu caleaşca de Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi şi-a dorit la rândul său un Palat impunător: Casa Poporului, cea mai grea clădire din lume. A fost pasionat de filmele poliţiste americane, dar a refuzat unei ţări întregi accesul la informaţie. A fost Doctor Honoris Causa la 7 universităţi internaţionale şi avea un cult exacerbat al personalităţii, comparabil cu cel al lui Mao Zedong.

Și astăzi mai sunt români care îi regretă dispariția din ziua de Crăciun și, periodic, se întâlnesc la mormântul fostului dictator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri