Caută
Close this search box.

Premierul Ciolacu, prezent la MAI pentru restanțele salariale ale polițiștilor

În cursul acestei zile, începând cu ora 11.00, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, a avut loc o ședință de dialog social prezidată de viceprim-ministrul Cătălin Predoiu alături de prim-ministrul Marcel Ciolacu. Întâlnirea era programată de la ultima discuție avută cu conducerea MAI, cu scopul evident de a prezenta situația restanțelor salariale pe care polițiștii le marchează cu brio, unele dintre ele chiar din 2009, pottrivit Sindicatului EUROPOL.

Premierul a transmis mulțumiri polițiștilor pentru rezultatele obținute, mai ales în contextul deficitului istoric de personal, dar și din perspectiva aderării României la spațiul Schengen, pe componenta maritimă și aeriană, punctând de asemenea, că statisticile europene ne plasează în zona celor mai sigure țări din Uniunea Europeană.

Reprezentanții Sindicatului EUROPOL au simțit nevoia să readucă în discuție istoricul privind aplicarea Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, în sensul că, la momentul respectiv, prioritatea politică declarată era reprezentată de creșterea salariilor pentru sănătate și învățământ. Mai mult decât atât, în grilele specifice familiei ocupaționale ordine publică, salariul unui polițist pornește de la un coeficient de ierarhizare de 1,3 în condițiile în care coeficientul 1 este pentru un muncitor necalificat iar președintele României are coeficientul 12.

Suplimentar, am susținut existența unui efort deosebit din partea polițiștilor care astăzi sunt în serviciu, din următoarele perspective:

existența unui conflict armat la granițele țării, cu o dinamică în continuă schimbare;
presiunea intenției de aderare a României la Schengen, pe componenta terestră;
4 tururi de alegeri în 2024, unde polițiștii și militarii vor purta greul în privința măsurilor de ordine;
acoperirea posturilor neocupate de către polițiștii care țin locul a 3-5 colegi care lipsesc din sistem.
Totodată, au fost trecute în revistă cele 9 puncte reprezentate de restanțe salariale, unele care dăinuie chiar din 2009 (compensația de chirie) și care vizează exclusiv punerea în aplicare a legii salarizării și alte elemente care au fost an de an, plafonate, înghețate, prorogate, suspendate sau menținute în plată la un nivel inferior. În acest sens, am indicat printre priorități, următoarele:

actualizarea salariului de grad la nivelul prevăzut de lege;
plata normei de hrană și de echipament la nivelul stabilit în lege;
acoperirea posturilor vacante, inclusiv prin organizarea de concursuri TCO;
eliminarea inechităților salariale la Arhivele Naționale;
identificarea unor soluții de recompensare pentru polițiștii care rămân în activitate după îndeplinirea vârstei de pensie.
Premierul a precizat că prezența sa la întâlnirea de la MAI reprezintă o garanție a promisiunii că în cel mai scurt timp, în funcție de disponibilul bugetar va interveni punctual pentru acoperirea unor restanțe salariale care au fost amânate nejustificat. Față de această promisiune, discuția a avut drept scop documentarea în profunzime a problemelor de sistem și restabilirea unei predictibilități a profesiei de polițist/militar, atât din perspectivă salarială, cât și din perspectiva înlocuirii resursei umane. În final, s-a agreat ca în luna februarie să vedem primele măsuri luate de Guvern în acest sens.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri