Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin este marcată în 2024, în perioada 22-28 ianuarie, în vederea creşterii gradului de conştientizare cu privire la sănătatea colului uterin.
Lansată în anul 2007, această campanie vizează informarea populaţiei feminine în privinţa cauzelor acestui tip de cancer, numit şi cancer cervical, prevenirea acestuia şi importanţa screening-urilor regulate, oferind totodată informaţii despre vaccinarea HPV (Virusul Papilloma Uman). Evenimentul a fost iniţiat de Asociaţia Europeană pentru Cancer Cervical (ECCA), în memoria vedetei britanice de televiziune Jade Goody care a murit tragic de cancer de col uterin la o vârstă fragedă, potrivit https://www.awarenessdays.com.
ECCA este o organizaţie fondată în 2002 de 15 instituţii din toată Europa cu scopul de a coordona pe întreg continentul programe educaţionale de sănătate publică şi a se adresa autorităţilor naţionale, ridicând nivelul de conştientizare şi informare medicală privind necesitatea prevenirii cancerului de col uterin.
Boala este provocată de infecţia cu HPV (virusul papilloma uman), dar poate fi prevenită prin vaccinare. Ea reprezintă a patra cauză de cancer la femei, la nivel mondial şi principala cauză de mortalitate la femeile de vârstă activă, 15-45 ani. Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că numărul de cazuri noi de cancer de col uterin va creşte cu 21% până în anul 2025, România figurând cu cele mai multe cazuri de cancer de col nediagnosticat pe an din întreaga Uniune Europeană, potrivit www.dant.ro şi www.medlife.ro.
Prevenţia pe termen mediu poate fi reprezentată de un program de screening cu testul Babeş-Papanicolau, la nivelul întregii populaţii, iar pe termen lung, profilaxia poate fi determinată prin vaccinare împotriva infecţiei cu virusul HPV, programele de prevenţie fiind mult mai eficiente şi mai puţin costisitoare decât tratamentele curative arată www.medlife.ro.
Potrivit ECCA, programele coerente de screening pentru cancerul de col uterin pot preveni până la 80% din cazurile de cancer de col uterin. În plus, vaccinurile contra HPV au o eficienţă extrem de mare atunci când sunt administrate adolescenţilor şi pot reduce rata îmbolnăvirii de cancer de col uterin chiar şi mai mult.
În prezent, prin Ordinul Ministerului Sănătăţii din 12 septembrie 2023, sunt extinse categoriile populaţiei care beneficiază de vaccinarea anti HPV: vaccinarea gratuită a fetelor şi băieţilor cu vârsta de 11 ani şi mai mică de 19 ani; şi compensarea cu 50% în cazul femeilor cu vârsta cuprinsă între 19 ani şi 45 de ani. În acest context, Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, organizează în luna ianuarie 2024 o campanie de informare, educare şi conştientizare privind importanţa prevenirii prin vaccinare, diagnosticării precoce prin screening şi tratării precoce a cancerului de col uterin, patologie cu impact negativ major asupra populaţiei din România, potrivit https://insp.gov.ro.
Totodată, în ţara noastră a fost aprobat, prin Legea nr. 293 din noiembrie 2022, intrată în vigoare la 1 ianuarie 2023, Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului în România pentru perioada 2023-2030. În scopul implementării Planului, Ministerul Sănătăţii şi unităţile din subordine şi coordonare, precum şi ministerele care au reţea medicală proprie pot colabora cu asociaţii şi fundaţii de profil, naţionale şi internaţionale, potrivit https://legislatie.just.ro/. Sursa: Agerpres