Caută
Close this search box.

Secretarul de stat american, turneu fulger în Orientul Mijlociu. Discuții în Arabia Saudită și în Emiratele Unite. Premierul israelian, vizită surpriză la trupele staționate la granița cu Libanul

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a ajuns în Arabia Saudită, după mai multe discuții purtate în Emiratele Unite. E un turneu fulger în Orientul Mijlociu, în încercarea de a găsi soluții diplomatice pentru rezolvarea conflictului din Fâșia Gaza. Între timp, premierul Netanyahu a făcut o vizită surpriză la trupele staționate la granița cu Libanul, exact în regiunea în care armata israeliană a tras asupra mai multor ținte Hezbollah și a fost ucis un comandant al grupării teroriste.

Noul turneu al lui Antony Blinken are loc la 3 luni de la atacul sîngeros al Hamas asupra teritoriului israelian, într-un context de tensine majoră în regiune.

Potrivit unor oficiali americani, Antony Blinken vrea să împiedice antrenarea Libanului în război și să exercite presiuni asupra a Israelului că să-și adapteze strategia militară pentru a reduce victimele civile și a crește ajutorul umanitar care ajunge în Gaza.

La Doha a avut discuții și despre continuarea eforturilor privind eliberarea ostaticilor aflăți încă în captivitate în Fâșia Gaza, avînd în vedere rolul de mediator al Qatarului.

Antony Blinken, secretar de stat al SUA: Acesta este un conflict care ar putea produce metastaze cu ușurință, provocând și mai multă nesiguranță și chiar mai multă suferință. Așadar, din prima zi, printre alte priorități, ne-am concentrat intens pe eforturile pentru a preveni răspândirea conflictului.

Oficialii din Qatar au cerut o încetare imediată a focului, iar regele Abdullah al Iordaniei a avertizat cu privire la efectele catastrofale ale războiului din Gaza.

Antony Blinken este așteptat și în Israel, Cisiordania și Egipt.

Între timp, armata israeliană a transmis imagini de la atacul din sudul Libanului, când a fost lichidat un important lider militar al mișcării Hezbollah. Lovitura israeliană a vizat mașina în care se afla acesta. Premierul Netanyahu s-a deplasat imediat în zona de graniță cu Libanul.

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: Apreciez foarte mult ce faceţi aici pentru a ne proteja granițele de nord și, de asemenea, pentru a trimite un mesaj Hezbollah. Hezbollah a greșit foarte mult în 2006 și ne înșelă foarte mult și acum.

Avioane de luptă ale forțelor israeliene au atacat și o instalație militară și un lansator de rachete aflate în sudul Libanului și au lovit zone din Khan Younis, oraș aflat în sudul Fisiei Gaza.

The post Secretarul de stat american, turneu fulger în Orientul Mijlociu. Discuții în Arabia Saudită și în Emiratele Unite. Premierul israelian, vizită surpriză la trupele staționate la granița cu Libanul appeared first on tvrinfo.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri