Caută
Close this search box.

Tun de 5 milioane de euro pentru fiul lui Paul Stănescu. Florin Barbu, ministrul Agriculturii, om de bază al liderului PSD-ist

 Printre beneficiarii afacerii se numără fiul liderului PSD, Paul Stănescu. Concret, două firme cu care acesta are legături strânse au cerut subvenție pentru recoltarea stufului din Delta Dunării. O premieră în agricultură, făcută posibilă prin concursul Parlamentului, ministerului Agriculturii și altor instituții.

Toate și-au dat mâna pentru a băga milioane de euro în buzunarele unor băieți deștepți. Acum întreaga procedură este verifică de Agenția pentru Plăți în Agricultură, dar și de comisia europeană.

Anul trecut, Parlamentul a decis că stufărișul din Delta Dunării poate fi considerat pășune. De pe o zi pe alta mai multe instituții s-au aliniat pentru a face toate reglementările necesare ca exploatarea stufului să poată fi subvenționată de stat cu fonduri europene.

Administrația Deltei a cerut imediat încadrarea mai multor suprafețe mlăștinoase la categoria pășuni, iar Ministerul Agriculturii a decis peste noapte că stuful poate fi folosit ca furaj pentru animale, chiar dacă acestea nu îl mănâncă. Aproape toate piesele s-au pus la locul lor pentru ca două firme să ceară nu mai puțin de 5 milioane de euro din fonduri europene.

Ionuț Lupu, director APIA: Iar o abordare prin care să utilizăm stuful în hrana animalelor, o discuție hilară, nu ar trebui să ne ocupe timpul. În Deltă nu se poate produce niciodată furaj de calitate și nu poate fi vorba de furaj util pentru ca zootehnia să evolueze, mai ales cu legislația în vigoare.

Ideea hilară a fost promovată de actualul ministru al Agriculturii, Florin Barbu, pe vremea când conducea comisia de specialitate din Camera Deputaților. Acesta este cunoscut ca fiind omul lui Paul Stănescu, lider vechi în PSD, datorită căruia Barbu a intrat în Guvern. Așa că nu e de mirare că artificiul legislativ urma să îi folosească tocmai lui Stănescu junior, potrivit Digi24.

Acesta este acționar la una dintre cele două firme care cer acum subvenții de 5 milioane de euro pentru stuf. ECOLOGIC DANUBE are un singur angajat și în 2022 înregistra un profit de nici 75.000 de lei și are acționariat comun cu cealaltă firmă care pretinde subvenție. APIA Tulcea a aprobat fără să clipească acordarea banilor ceruți.

Au început verificările la APIA București pentru a vedea dacă instituția din Tulcea a procedat corect când a dat primul OK pentru subvenție pentru 2 firme cu monopol în Deltă. În paralel, Comisia Europeană a demerat o anchetă pentru a vedea dacă afacerile cu stuf sunt legale sau nu.

Citește totul AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri