Caută
Close this search box.

Volodimir Zelenski a avut primele întrevederi cu secretarul general al NATO și cu președintele Comisiei Europene, la Forumul Economic Mondial de la Davos

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, are o zi plină astăzi, la Forumul Economic Mondial de la Davos. După ce a propus organizarea în Elveţia a unui summit în vederea găsirii unei formule de pace în războiul cu Rusia, liderul de la Kiev a avut primele întrevederi cu secretarul general al NATO și cu președintele Comisiei Europene. Analiştii politici se asteaptă și la discuții cu premierul Chinei. La Davos nu este invitat nici un reprezentant al Rusiei.

Președintele Volodimir Zelenski a avut o primă întrevedere cu Ursula von der Leyen și a părut mulțumit de rezultatul convorbirii.

De asemenea, Volodimir Zelenski a discutat marți dimineața și cu secretarul general al NATO, în special despre ce fel de ajutor de urgență poate primi Ucraina în vederea demarării procesului de reconstrucție, pe termen lung.

Oficialii de la Kiev nu au dezvăluit subiectul discuțiilor președintelui Zelenski cu oficialii europeni și ai NATO. Dar întâlnirile vin după ce Zelenski a făcut apel pentru organizarea unei conferințe în Elveția pe tema formulei de pace pe care el a lansat-o în noiembrie anul trecut. Documentul prevede restaurarea integrității teritoriale a Ucrainei, retragerea totală a trupelor rusești și încetarea osticilatilor. Kremlinul a declarat deja că nu vede nici un rezultat concret la Davos, pentru că Rusia nu este prezentă la forum.

Ursula von der Leyen a spus, după întâlnirea cu Zelenski, că Occidentul nu trebuie să renunțe la trimiterea de arme și bani Kievului dacă vrea ca Ucraina să câștige războiul cu Rusia.

Pe de altă parte, revenind la tema pur economică a forumului de la Davos, președintele acestui eveniment a subliniat că platforma pusă la dispoziție este dedicată creșterii colaborării între state pentru a depăși problemele actuale.

Borge Brende, președintele Forumului Economic Mondial: Ştim că economia globală nu creşte la fel de rapid cum obişnuia să o facă. Şi aş prefera să privesc partea plină a paharului, în loc de partea goală. Şi, chiar dacă sunt provocări, sunt şi ocazii reale de a progresa.

Este cea de-a 54-a ediție a Forumului Economic de la Davos, la care participă 2800 de reprezentanți din peste 120 de țări și regiuni, între care 60 de șefi de stat și de guvern. La evenimentul întins pe perioada a cinci zile se vor dezbate subiecte legate de viitorul economiei mondiale, sub deviza Reclădirea Încrederii.

The post Volodimir Zelenski a avut primele întrevederi cu secretarul general al NATO și cu președintele Comisiei Europene, la Forumul Economic Mondial de la Davos appeared first on tvrinfo.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri