Caută
Close this search box.

Moartea lui Aleksei Navalnîi / ”Putin este responsabil de moartea lui Navalnîi”, acuză Biden / Ambasadorul rus în SUA reacționează

aleksei navalnîi

Politicianul rus de opoziție Alexei Navalnîi, cel care a dezvăluit corupția uriașă din jurul lui Vladimir Putin și un critic dur al Kremlinului, a murit în închisoare, a anunțat vineri penitenciarul în care acesta era încarcerat, conform Reuters. În decembrie, Navalnîi – în vârstă de 47 de ani – fusese transferat în colonia penală „Lupul Polar”, considerată una dintre cele mai dure din Rusia, majoritatea deținuților de acolo fiind condamnați pentru omor sau infracțiuni deosebit de grave.

”Putin este responsabil de moartea lui Navalnîi”, acuză Biden

Preşedintele american Joe Biden se declară vineri ”scandalizat” de moartea opozantului rus şi acuză că ”Putin este responsabil de moartea lui (Aleksei) Navalnîi”, relatează AFP. Ambasadorul rus în SUA: Reacţia SUA la moartea lui Navalnii, o nouă încercare de a se amesteca în treburile interne ale Rusiei.

”El a înfruntat cu curaj corupţia, violenţa şi — toate — toate lucrurile rele pe care le făcea guvernul Putin.  Ca răspuns, Putin l-a otrăvit. L-a arestat. L-a judecat pentru infracţiuni inventate. L-a condamnat la închisoare. A fost ţinut izolat. Chiar şi toate acestea nu l-au împiedicat să strige minciunile lui Putin. Chiar şi în închisoare, el a fost o voce puternică a adevărului, ceea ce este oarecum uimitor când te gândeşti la asta”, a declarat Biden.

”Informaţiile despre moartea lui, dacă sunt adevărate – şi nu am niciun motiv să cred că nu sunt – autorităţile ruse îşi vor spune propria poveste. Dar nu vă înşelaţi – nu vă înşelaţi, Putin este responsabil pentru moartea lui Navalny. Putin este responsabil.  Ceea ce sa întâmplat cu Navalnîi este încă o dovadă a brutalităţii lui Putin. Nimeni nu trebuie să se lase păcălit – nici în Rusia, nici acasă, nici oriunde în lume. Putin nu vizează doar cetăţenii din alte ţări, aşa cum am văzut că se întâmplă în Ucraina chiar acum, el provoacă şi crime groaznice asupra propriului popor. Şi pe măsură ce oamenii din Rusia şi din întreaga lume îl plâng pe Navalnîi astăzi pentru că el a fost ceea ce Putin nu a fost: a fost curajos. Era principial. El s-a dedicat construirii unei Rusii în care să existe statul de drept şi să fie aplicat tuturor. Navalnîi credea în acea Rusie – acea Rusia. Ştia că era o cauză pentru care merită să lupţi şi, evident, chiar pentru care să moară.  Această tragedie ne aminteşte de miza acestui moment. Trebuie să oferim finanţarea pentru ca Ucraina să poată continua să se apere împotriva atacurilor vicioase şi crimelor de război ale lui Putin”, a afirmat preşedintele SUA.

Ambasadorul rus în SUA: O nouă încercare de a se amesteca în treburile interne ale Rusiei

O reacţie din partea Statelor Unite după moartea lui Alexey Navalnii este o altă încercare a autorităţilor americane de a interveni în politica internă a Rusiei, a declarat ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Anatoli Antonov, conform TASS.

Update Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că SUA ar trebui să dea dovadă de reținere și să aștepte rezultatele unei examinări medico-legale înainte de a acuza Kremlinul de moartea lui Alexei Navalnîi, a relatat mass-media de stat rusă TASS, citată de Sky News.

Soția lui Navalnîi spune că Putin este „personal responsabil”

Soția lui Alexei Navalnîi, Iulia, tocmai a luat cuvântul la Conferința de Securitate de la Munchen.

Vladimir Putin este „personal responsabil pentru toate lucrurile oribile pe care le fac țării mele”, a spus ea, citată de Sky News.

„Nu știu dacă să cred sau nu aceste vești teribile pe care le primim doar din surse guvernamentale rusești”, a spus soția opozantului rus.

„De mulți ani nu putem avea încredere în Putin și în guvernul Putin. Ei mint întotdeauna. Dar dacă este adevărat, vreau ca Putin și toți cei din jurul lui să știe că vor fi trași la răspundere pentru tot ceea ce au făcut țării noastre, familiei mele. Iar această zi va veni foarte curând.

Vreau să fac apel la comunitatea internațională și la toți oamenii să se unească și să învingă acest rău”, a afirmat Navalnaya.

Protest la Londra

Dmitrii Moskovskii, de la Societatea Democratică Rusă, cu sediul la Londra, i-a chemat pe expatriații ruși din capitala britanică să protesteze în fața ambasadei Rusiei, relatează Sky News.

Societatea se descrie ca o comunitate de imigranți ruși din Marea Britanie și militează pentru încetarea imediată a războiului din Ucraina.

El a spus că va avea loc un protest în fața ambasadei ruse din Londra în această seară și se așteaptă la acțiuni similare în întreaga Rusie.

„Cu siguranță a fost ucis”, a declarat el pentru Sky News când a fost întrebat despre moartea lui Navalnîi.

Știrea inițială:

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a murit vineri în închisoarea din regiunea arctică unde efectua o pedeapsă de 19 ani de detenţie, relatează AFP şi Reuters.

”La 16 februarie 2024, în centrul penitenciar nr. 3, deţinutul Navalnîi A.A. s-a simţit rău după o plimbare şi aproape imediat şi-a pierdut conştienţa. (…) Cauzele morţii sunt în curs de a fi stabilite”, a indicat Serviciul penitenciar al regiunii Iamalo-Neneţ într-un comunicat.

Personalul medical a fost chemat, dar nu a reuşit să îl resusciteze pe Navalnîi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri