Caută
Close this search box.

The Times: Deși Putin spune că Dumnezeu este de partea Rusiei, Biserica Ortodoxă Rusă este mai divizată ca niciodată

Un material publicat de The Times analizează modul în care Kremlinul vrea să stimuleze sprijinul religios al rușilor, în timp ce Patriarhul Kirill promite că soldaților uciși în război li se vor ierta toate păcatele.

Un soldat rus cu simbolul Z, pro-război, pe uniformă și o aureolă în jurul capului. În spatele lui, îngeri care zboară prin ceruri. În apropiere, un alt soldat leagănă o armă automată în fața unei imagini a lui Iisus. Dedesubt, o un text explicativ: „Hristos a învins iadul și la fel va face și Rusia”.

Imaginile, surprinzătoare chiar și pentru o perioadă cu război, apare pe posterele de propagandă expuse în centrul Moscovei pentru a consolida sprijinul religios pe perioada invaziei Kremlinului din Ucraina. Pe un alt afiș se poate citi: „Dacă Dumnezeu este pentru noi, cine este împotriva noastră?”

Patriarhul Kirill, șeful puternicei Biserici Ortodoxe Ruse, a descris războiul ca fiind o luptă sacră împotriva „forțelor răului” care încearcă să distrugă Rusia. El a mai spus că doar Moscova poate împiedica ascensiunea „anticristului” și că soldaților ruși uciși în Ucraina li se vor ierta toate păcatele .

Anul trecut, presa de stat a relatat că Fecioara Maria a apărut la un spital din Moscova, unde Kirill a vizitat trupele rănite.

Patriarhul Kirill, în vârstă de 77 de ani, care a numit lunga domnie a președintelui Putin un „miracol al lui Dumnezeu”, a avut mai multe încercări de a reprima disidența din cadrul bisericii în legătură cu invazia.

Biserica Ortodoxă Rusă este mai divizată ca niciodată

Alexey Uminsky, un proeminent preot liberal, a refuzat să citească o rugăciune pro-război și, drept urmare, i s-a interzis să mai slujească într-o biserica din Moscova unde predicase vreme de 30 de ani. Un tribunal bisericesc a recomandat, de asemenea, expulzarea sa din preoție.

Uminsky nu a comentat decizia, dar, anul trecut, i-a îndemnat pe credincioși să caute binecuvântarea preoților care „se roagă mai mult pentru pace decât pentru victorie și înțeleg că orice victorie este o una pyrrhică în aceste războaie”.

Rugăciunea față de care s-a opus Uminsky a fost citită pentru prima dată de Kirill în 2022. Ea conține versurile „Iată, cei care vor să lupte au luat armele împotriva sfintei Rusii, sperând să dezbine și să distrugă poporul său unit. Ridică-te, Doamne, să ajuți poporul Tău și dă-ne victoria prin puterea Ta”.

Zeci de alți preoți care s-au rugat pentru pace în loc de victorie au fost pedepsiți. Conceptul de pace este din ce în ce mai străin pentru conducerea Bisericii Ortodoxe Ruse, al cărei tribunal a decis anul trecut că pacifismul este o erezie.

Entuziasmul lui Putin și Kirill pentru războiul brutal al Rusiei a fost citat de critici, ca dovadă că ambii mint atunci când pretind că ei cred în Dumnezeu (Foto: Profimedia Images)

Criticii l-au acuzat pe Kirill, care a fost sancționat de Marea Britanie din cauza sprijinului său pentru război, că a intrat într-o alianță profană cu Kremlinul, care își bate joc de Constituția Rusiei care proclamă separarea bisericii de stat.

„Cred că a venit timpul să vorbim despre cât de creștină este astăzi organizația care se numește Biserica Ortodoxă Rusă”, a declarat Serghei Chapnin, membru senior la Centrul de Studii Creștine Ortodoxe de la Universitatea Fordham din New York.

„Kirill vrea să distrugă complet biserica noastră relativ liberă și vie și să construiască în schimb ceva al său – ceva teribil, sumbru și întunecat”, a spus el.

Poziția anti-război a lui Chapnin înseamnă că acesta ar fi aproape sigur arestat dacă s-ar întoarce la Moscova, unde a locuit până acum doi ani.

O infracțiune nouă în Codul Penal din Rusia

Deși Putin a fost ofițer KGB în Uniunea Sovietică, oficial un stat ateu, unde milioane de creștini au fost uciși sau persecutați de comuniști, el nu se sfiește să arate acum în public o credință religioasă profundă. În 2013, el a introdus o lege care a transformat în infracțiune de „insultă” la adresa sentimentelor credincioșilor.

Această lege, introdusă după un protest de mare amploare la cea mai mare catedrală din Moscova de către grupul artistic feminist Pussy Riot, a fost folosită aproape exclusiv pentru a urmări în justiție persoanele care i-au supărat pe creștinii ortodocși ruși.

Anul trecut, la un miting pro-război la Moscova, Putin a declarat că Rusia duce o luptă pentru supraviețuirea sa împotriva „satanismului” occidental. De la începutul războiului, Putin a intensificat, de asemenea, ceea ce el prezintă ca fiind apărarea valorilor tradiționale de către Kremlin.

În noiembrie, Curtea Supremă a Rusiei a scos în afara legii „mișcarea publică internațională LGBT” și a declarat-o grup extremist. Această măsură înseamnă că oricine se pronunță în favoarea căsătoriilor între persoane de același sex sau a altor drepturi ale persoanelor LGBT riscă să fie încarcerat timp de ani de zile.

Scade numărul participanților la slujbele Bisericii Ortodoxe Ruse

În hotărârea sa, instanța a declarat că mișcarea LGBT a fost inițiată în America în anii 1960, ca parte a politicilor Casei Albe de a reduce rata natalității în această țară.

Deși 60% dintre ruși se identifică drept creștini ortodocși, analiștii spun că influența bisericii este în scădere. Potrivit cifrelor Ministerului de Interne, doar 1,4 milioane de persoane din întreaga Rusie au participat anul trecut la slujba de Crăciun, în scădere față de 2,4 milioane în 2012.

Ioann Burdin, un preot rus care a fost amendat pentru că a făcut apel la pace în 2022 și i s-a interzis să mai țină slujbe, a declarat că biserica nu reușește acum să răspundă nevoilor spirituale ale oamenilor.

„A încetat să îl mai aducă pe Hristos oamenilor și a încetat să predice dragostea”, a declarat acesta pentru un site de opoziție. El a mai spus că slujbele bisericii au mai mult în comun cu întâlnirile politice decât cu ceremoniile religioase.

„Dar totuși există speranță. Hristos a promis că porțile iadului nu vor birui împotriva bisericii. Istoria arată, de asemenea, că biserica a renăscut în mod repetat ca pasărea Phoenix din cenușă – după persecuția lui Stalin, de exemplu.”

Cu toate acestea, el s-a temut, de asemenea, că reinventarea de către Kirill a bisericii ca instrument de război ar putea face mai mult rău decât simpla „distrugere fizică” a sa.

Kirill a citat paradele gay pride din orașele ucrainene ca fiind un factor declanșator al războiului.

Alexander Beglov, guvernatorul orașului Sankt Petersburg, a declarat recent că războiul a fost necesar pentru a preveni răspândirea toaletelor pentru toate genurile, despre care a afirmat în mod fals că sunt frecvente în școlile ucrainene.

„Nu este nevoie să le explicăm [soldaților noștri] ce valori apărăm”, a declarat Beglov, după ce a vizitat trupele rusești rănite în spital.

Entuziasmul lui Putin și Kirill pentru războiul brutal al Rusiei a fost citat de critici ca dovadă că ambii mint atunci când pretind că ei cred în Dumnezeu. Putin a declarat că mama sa l-a botezat în secret pentru că tatăl său era comunist.

„Nu există nicio îndoială că atât Putin, cât și patriarhul Kirill sunt oameni religioși și au anumite idei despre Dumnezeu”, a declarat Chapnin, expertul în religie aflat în exil. „Problema este că ei se închină unui zeu omnipotent, atotputernic și crud, care nu are nicio legătură cu Dumnezeul din Noul Testament” potrivit cifrelor Ministerului de Interne.

The post ANALIZĂ The Times: Deși Putin spune că Dumnezeu este de partea Rusiei, Biserica Ortodoxă Rusă este mai divizată ca niciodată appeared first on tvrinfo.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri