Caută
Close this search box.

Calendarul alegerilor ține coaliția în tensiune. Discuții tăioase în PNL. Premierul stă cu demisia pe masă. Liderii PSD și PNL: Coaliția nu se rupe!

psd

Marcel Ciolacu e gata să îşi depună mandatul de prim-ministru, dacă liberalii decid să iasă de la guvernare. Totuşi, premierul a ţinut să precizeze că un astfel de scenariu este exclus. O asigurare a continuităţii coaliţiei a venit şi de la preşedintele PNL, Nicolae Ciucă. Zvonurile că liberalii ar analiza şi varianta ieşirii de la guvernare înainte de alegeri au fost vehiculate după ce stenograme din şedinţa PNL au ajuns în spaţiul public.

Impasul negocierilor dintre PSD și PNL privind comasarea alegerilor și un candidat unic la prezidențiale provoacă discuții tăioase în PNL. În spațiul public au apărut o parte din stenogramele ședinței liberalilor. „Se rupe hamul, ori moare calul,” i-ar fi spus Vasile Blaga lui Nicolae Ciucă. Sugerând că fie liberalii se impun la negocieri, fie rup înțelegerea cu PSD-ul.

Stenograme din ședința PNL
Vasile Blaga: „Domnule preşedinte, o să râdeţi. E albă sau neagră. Se rupe hamul ori moare calul. Asta este vorba, am trecut prin asta şi am câştigat de fiecare dată”.

Nicolae Ciucă: „Absolut, absolut sunt de acord și am avut o reacţie similară şi de la întânirea pe care am avut-o astăzi cu primarii care au fost prezenţi la întâlnire. Să stiţi că oamenii se mobilizează şi decizia noastră aşa… să iasă. Oricum nu ne mai putem duce mai mult de săptămâna viitoare, când se iese din termenul legal pentru reglementarea calendarului.”
(sursă: A3)

Imediat după apariția acestor zvonuri, liderii celor două partide s-au poziționat.

Marcel Ciolacu, prim-ministrul României: Dacă este o decizie politică a partenerilor de Coaliţie să se retragă de la guvernare, în acel moment, domnul preşedinte Iohannis va primi mandatul meu de prim-ministru. Din discuţiile mele cu preşedintele Nicolae Ciucă este exlus un astfel de scenariu

Nicolae Ciucă, preşedintele PNL: Pentru că avem nevoie de o guvernare coerentă şi Coaliţia să îşi ducă mai departe obiectivele şi în acelaşi timp să asigurăm tot ce poate să reprezinte democraţia în ţara noastră şi derularea procesului electoral.

Nicolae Ciucă și-a întărit afirmațiile printr-un mesaj pe facebook. A reamintit că PNL și PSD au intrat la Guvernare că să asigure stabilitatea țării.

Marcel Ciolacu cere un acord cu PNL pentru întreg anul electoral. În timp ce liberalii îl vor pas cu pas, mai întâi comasarea localelor cu europarlamentarele și apoi o nouă negociere pentru celelalte scrutinuri. De la începutul anului cele două partide au vorbit despre diverse scenarii de comasare.

Analiștii susțîn că ambele partide au potențial de șantaj în negocieri: liberalii că ies de la guvernare, iar social democrații că declanșează alegeri anticipate. Însă toate evaluările arată că până la urmă, pentru moment, vor cădea la pace.

Andrei Țăranu, analist: Din multe puncte de vedere, cele două partide vor consona în scurt timp şi vor acceptă, cel puţîn în prima fază, comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare. Asta va însemna că PSD-ul va trebui să renunţe la pretenţia de a fi susţinut la prezidenţiale de PNL şi, mai devreme sau mai târziu, PSD şi PNL vor trebui să se înfrunte, măcar de formă, pentru alegerile prezidenţiale.

Discuțiile interminabile s-au putea încheia vineri la o nouă întâlnire a coaliției. PSD și PNL sunt presate de expirarea termenului până la care mai poate fi modificată legea electorală.

The post Calendarul alegerilor ține coaliția în tensiune. Discuții tăioase în PNL. Premierul stă cu demisia pe masă. Liderii PSD și PNL: Coaliția nu se rupe! appeared first on tvrinfo.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri