Caută
Close this search box.

Cel mai mare profit făcut vreodată de o companie de stat, realizat anul trecut de Hidroelectrica

Cel mai mare profit făcut vreodată de o companie de stat a fost realizat anul trecut. Este vorba despre Hidroelectrica, o companie a statului și nu una oarecare. Cândva în insolvență, Hidroelectrica, reușește o adevărată performanță.

Cel mai important producător și furnizor de electricitate din România, anunță un profit istoric pentru al doilea an consecutiv. Potrivit raportului companiei, profitul net a înregistrat o creștere impresionantă de 42%, urcând în 2023 la 6.3 miliarde lei, 1,3 miliarde de euro. Cu un an înainte, în 2022, a fost tot pe verde pentru Hidroelectrica.

Rezultatele excelente ale Hidroelectrica pe parcursul anului 2023 sunt atribuite în principal condițiilor hidrologice favorabile, care au condus la o producție electrică peste medie. Principalele cifre raportate includ o creștere de 30% a producției de energie electrică față de anul anterior, venituri în creștere cu 30%, o marjă operațională și netă în creștere, și un profit net în creștere cu 42%.

Cine beneficiază de aceste cifre extraordinare? Statul și noi toți. Statul român, în calitate de acționar majoritar, se numără printre principalii beneficiari ai profiturilor record înregistrate de Hidroelectrica. Asta pentru că un profit mare înseamnă dividende distribuite către acționari mai generoase. Iar statul are nevoie disperată de acești bani în acest moment, pentru că are nevoie de creșterea veniturilor la buget, pentru a susține toate creșterile de salarii, pensii, investiții și așa mai departe.

Succesul Hidroelectrica, o veste bună și pentru cetățeni

Este o veste bună și pentru cetățeni, pentru că succesul Hidroelectrica a venit dintr-o nevoie.

Hidroelectrica a adunat în perioada în care au crescut prețurile la energie peste 500.000 de clienți pentru că a oferit prețuri sub cele ale pieței. Vindea cea mai ieftină energie electrică din România, chiar sub prețul plafonat.

O concurență pe această piață este importantă pentru noi toți, pentru buzunarele noastre. Plafonarea va dispărea la un moment dat și atunci vom reveni la prețurile din piață. Cu Hidroelectica puternică, ceilalți distribuitori au de ce să se teamă și să umble la prețuri dacă vor să își păstreze clienții.

În acest moment, pe piețele spot din Europa, prețurile au cunoscut o scădere semnificativă, ajungând uneori la niveluri de 50 euro/MWh, sub limita impusă de Guvern.

The post Cel mai mare profit făcut vreodată de o companie de stat, realizat anul trecut de Hidroelectrica appeared first on tvrinfo.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri