Caută
Close this search box.

„Decizia pentru care am muncit foarte mult”. Volodimir Zelenski mulțumește Senatului SUA. Semne că Moscova nu s-ar mulţumi doar cu ofensiva din Ucraina. Premierul Estoniei, pe lista neagră a Kremlinului

Semnal de alarmă tras de directorul serviciilor de informații din Estonia. Acesta susţine că Rusia este pregătită de o confruntare pe termen lung cu NATO. Dezvăluirile confirmă avertismentele altor servicii occidentale, potrivit cărora Moscova nu s-ar mulţumi cu ofensiva din Ucraina și este gata de o confruntare militară cu Occidentul. Un semn ar fi acela că Rusia a folosit pentru prima dată o rachetă supersonică Zirkon, în atacul asupra Kievului. În acest timp, Senatul american a aprobat un ajutor de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina, dar și pentru Israel și Taiwan.

Serviciile de informații din Estonia au analizat planurile Rusiei prin care își dublează prezența militară la frontiera cu statele membre NATO, adică Estonia, Letonia, Lituania și Finlanda, și au ajuns la concluzia că Moscova e gata de o confruntare în următorul deceniu cu Occidentul.

O astfel de amenințare poate fi evitată doar prin o creștere a numărului forțelor aliate pe flancul estic și o reînarmare a Europei.

Kaupo Rosin, şeful serviciilor de Informaţii din Estonia: „Noi credem că un atac militar împotriva ţărilor NATO este puţin probabil în viitorul apropiat. De asemenea, observăm că Rusia a ales o cale a confruntării pe termen lung cu aşa-zisul ‘Occident colectiv’. Şi mai vedem că Kremlinul probabil anticipează un posibil conflict cu NATO în următorul deceniu.”

Între timp, Senatul Statelor Unite a votat ajutorul de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina, dar și pentru Israel și Taiwan.

Pasul următor pentru concretizarea acestui sprijin important îi aparține Camerei Reprezentanților, dominată de republicani.

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: „Aceasta este decizia pentru care am muncit foarte mult, o decizie care a fost aşteptată nu de către noi, dar şi de multe alte ţări, în special din Europa. Lumea se aşteaptă ca administraţia americană să rămână fermă şi să protejeze vieţile şi să păstreze libertatea. Acest lucru contribuie la încredere şi motivare.”

Kremlinul a luat o decizie surprinzătoare și l-a plasat pe premierul Estoniei pe lista celor mai căutate persoane de către poliția rusă.

Este pentru prima data când Moscova pune un lider străin pe această listă, o mișcare care accentuează tensiunile dintre Rusia și Estonia.

Rusia a precizat că decizia a fost luată pentru că premierul Estoniei a jignit memoria istorică a rușilor.

Și ministrul Culturii din Lituania și alți politicieni lituanieni se regăsesc pe o astfel de listă.

Simonas Kairys, ministrul Culturii din Lituania: „Am aflat din presă, pentru că Rusia şi regimul lui Putin nu sunt entităţi care pot introduce legi specifice sau ceva asemănător. Este un sistem total diferit, ei au viziuni diferite şi sunt pe o planetă diferită, care nu are legături cu lucrurile normale din ţările democratice.”

Pe de altă parte, fermierii din Polonia și-au reluat protestele și au blocat granița cu Ucraina. Ca și până acum, fermierii se opun importurilor de produse agricole din Ucraina, care sunt mai ieftine decât cele din Polonia.

The post „Decizia pentru care am muncit foarte mult”. Volodimir Zelenski mulțumește Senatului SUA. Semne că Moscova nu s-ar mulţumi doar cu ofensiva din Ucraina. Premierul Estoniei, pe lista neagră a Kremlinului appeared first on tvrinfo.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri