Caută
Close this search box.

O masă de aer încărcată cu praf saharian va fi deasupra României, până vineri seară

O masă de aer încărcată cu praf saharian se va afla deasupra României până vineri seară, anunță Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului. Fenomenul ar putea duce la creşterea valorilor pulberilor în suspensie PM10 şi PM2.5.

Fenomenul are loc anual, iar oamenii nu au de ce să se îngrijoreze, dă asigurări vicepreşedintele ANPM, Eugen Ioan Cozma.

„Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului (RNMCA), care aparţine Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi este gestionată de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM), ar putea înregistra creşteri ale valorilor pulberilor în suspensie PM10 şi PM2.5, începând de azi, 29 februarie şi până mâine, 1 martie 2024, ora 22:00, ca urmare a unei mase de aer venită dinspre nordul Africii, încărcată cu praf de origine sahariană, care traversează teritoriului Romaniei”, explică ANPM într-un comunicat.

Cele mai mari concentraţii se vor înregistra în regiunile vestice şi sud-vestice ale ţării, unde particulele în suspensie se vor asocia şi cu ploi, în noaptea de 29 februarie spre 1 martie, arată datele Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Apoi, masa de aer încărcată cu particule de praf saharian se va dispersa, iar concentraţia acestora se va diminua semnificativ.

În zonele în care va ploua, vor fi angrenate și particule de praf, care, în cele din urmă se vor transforma pe suprafețe într-o peliculă roșiatică.

Citește și: Poluarea masivă din București, greu de limitat. Autoritățile dau vina una pe alta

Staţiile din cadrul RNMCA asigură monitorizarea permanentă a calităţii aerului înconjurător pe întreg teritoriul României, iar orice depăşire semnificativă a limitelor maxim admise va fi anunţată populaţiei.

Datele privind concentraţiile orare provenite din monitorizarea poluanţilor precum pulberi în suspensie (fracţiile PM10 şi PM2.5), SO2, , NOx şi CO pot fi consultate permanent pe platforma www.calitateaer.ro.

O masă de aer cald din Africa, ce a străbătut țara noastră, a adus în februarie temperaturi cu peste 10 grade în plus faţă de normalul perioadei, specifice lunii aprilie.

The post O masă de aer încărcată cu praf saharian va fi deasupra României, până vineri seară appeared first on tvrinfo.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri