Caută
Close this search box.

8 martie, Ziua Internațională a Femeii

Este un moment bun pentru a reflecta la progresele realizate, un moment bun pentru a cere schimbări și pentru a celebra actele de curaj și determinare ale femeilor obișnuite, care au jucat un rol extraordinar în istoria țărilor și comunităților lor.

Tema campaniei pentru Ziua Internațională a Femeii 2024 este “Inspiră incluziunea”

Atunci când îi inspirăm pe alții să înțeleagă și să prețuiască incluziunea femeilor, participăm la crearea unei lumi mai bune.

Când femeile nu sunt prezente, trebuie să ne întrebăm: „Dacă nu, de ce nu?”.

Atunci când femeile sunt discriminate, trebuie să semnalăm practicile proaste.

Atunci când tratamentul femeilor nu este echitabil, trebuie să acționăm.

Și trebuie să facem acest lucru de fiecare dată!

La nivel individual, este important să înțelegem, să prețuim și să căutăm să includem femeile și fetele. În plus, împărtășirea acestor cunoștințe, sprijinirea și încurajarea celorlalţi sunt esențiale.

La nivel de organizație sau de grup, există multe modalități de a ne asigura că nevoile, interesele și aspirațiile femeilor și fetelor sunt apreciate și incluse. Organizațiile și grupurile pot #InspiraIncluziunea prin acțiuni în domenii precum:

Stimularea abilităţilor economice a femeilor

Recrutarea, păstrarea și dezvoltarea de talente diverse

Sprijinirea femeilor și fetelor în funcții de conducere, în procesul decizional, în afaceri

Proiectarea și construirea de infrastructuri care să răspundă nevoilor femeilor și fetelor

Sprijinirea femeilor și fetelor în luarea unor decizii în cunoștință de cauză cu privire la sănătatea lor

Implicarea femeilor și a fetelor în agricultura durabilă și în securitatea alimentară

Asigurarea accesului femeilor și fetelor la educație și formare de calitate

Creşterea participărilor și a performanțelor femeilor și fetelor în sport

Promovarea talentului creativ și artistic al femeilor și fetelor

Abordarea altor domenii care sprijină promovarea femeilor și a fetelor

Egalitatea de gen până în 2030

Ziua Internațională a Femeii este un moment bun pentru a reflecta la progresele realizate, un moment bun pentru a cere schimbări și pentru a celebra actele de curaj și determinare ale femeilor obișnuite, care au jucat un rol extraordinar în istoria țărilor și comunităților lor.

Lumea a făcut progrese fără precedent, dar nicio țară nu a atins egalitatea de gen.

Acum cincizeci de ani, omul a pășit pe lună; în ultimul deceniu, ne-am descoperit strămoșii și am fotografiat pentru prima dată o gaură neagră.

Companiile românești vor oferi salariatelor tichete-cadou de până la 300 de lei, de 8 Martie

Companiile din România vor oferi angajatelor, în acest an, de 8 Martie, tichete-cadou pe suport electronic ce pot ajunge la 300 de lei, arată o analiză de specialitate, publicată luni.

Între timp, legile au împiedicat 2,7 miliarde de femei să aibă aceleași opțiune ca și bărbații. Mai puțin de 25% dintre parlamentari erau femei, în 2019. Una din trei femei încă se confruntă cu violența de gen.

Femeile din întreaga lume își doresc și merită egalitate de gen, un viitor fără stigmatizare, stereotipuri și violență; un viitor durabil, pașnic, cu drepturi și oportunități egale pentru toți. Pentru a ajunge acolo, lumea are nevoie de femei la fiecare masă în jurul căreia se iau decizii.

Shirley Chisholm, prima femeie de culoare din congresul american, a spus odată: „Dacă nu vă dau un loc la masă, aduceți un scaun pliant”.

Avem nevoie de mai multe femei lideri în știință

Lumea are nevoie de știință, iar știința are nevoie de femei. În prima linie, femeile și fetele sunt prezente în sistemul sanitar și cel al cercetării.

Femeile din știință ne conduc către o lume mai sigură, de multe ori riscându-și viața. Ele reprezintă 70% din lucrătorii din domeniul sănătății și asistenței sociale. Cu toate acestea, ele sunt slab reprezentate în procesul decizional și de conducere, reprezintând doar 30% din liderii din sectorul global de sănătate.

Barierele sistemice, prejudecățile de gen, discriminarea și stereotipurile de gen continuă să împiedice femeile să se ridice în carieră.

Despre Ziua Internațională a Femeii

Sărbătorită pentru prima dată la 28 februarie 1909 în New York, în amintirea marşului celor 15 mii de muncitoare care cereau o plată mai bună, condiţii mai bune de lucru şi dreptul de vot, Ziua Internaţională a Femeii a intrat în cultura mai multor tări din Europa, şi în special a celora din fostul bloc sovietic.

Culorile reprezentative pentru Ziua Internațională a Femeii

Violet, verde și alb sunt culorile Zilei Internaționale a Femeii. Purpuriu înseamnă dreptate și demnitate. Verde simbolizează speranța. Albul reprezintă puritatea. Culorile au fost stabilite de Women’s Social and Political Union, în 1908.

The post 8 martie, Ziua Internațională a Femeii appeared first on tvrinfo.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri