Caută
Close this search box.

Agenţia Internaţională pentru Integritatea Tenisului a cheltuit o sumă uriașă pentru a se strădui să demonstreze o eventuală vinovăție a Simonei Halep

Celebrul avocat american Howard Jacobs, care a apărat-o pe jucătoarea noastră de tenis Simona Halep la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, a susţinut într-un interviu publicat luni de Sports Illustrated că Agenţia Internaţională pentru Integritatea Tenisului (ITIA) a cheltuit cel puţin două milioane de dolari în încercarea de a dovedi vinovăţia fostului lider mondial.

”E greu de spus ce s-a întâmplat. Am considerat de la început că acuzaţiile legate de neregularităţile din paşaportul ei biologic au fost nefondate. Nu am înţeles niciun moment acest caz. Iar în cazul Roxadustatului, în mod normal, le furnizezi (autorităţilor antidoping) proba contaminată şi apoi te pui de acord cu sancţiunea sau o conteşti, însă nu se ajunge niciodată la un caz ca acesta. (…) Cazul a devenit super complicat. Nici nu-mi pot imagina câţi bani au cheltuit cu instrumentarea sa. … Aş spune, cel puţin două milioane de dolari, deoarece au avut mulţi experţi şi avocaţi şi totul a fost o luptă”, a relatat Howard Jacobs.

Jacobs a reprezentat și alte sportive celebre, precum atleta americană Marion Jones, baschetbalista americană Diana Taurasi sau pe jucătoarea rusă de tenis Maria Şarapova.

Reacțiile lumii sportive după decizia TAS în cazul Simonei Halep. Nadia Comăneci: Abia aștept să o revăd pe teren!

Sportivi din toată lumea au postat mesaje de bucurie și încurajare după decizia Tribunalului pentru Arbitraj Sportiv (TAS) de marți, care a decis reducerea suspendării jucătoarei de tenis Simona Halep de la 4 ani, la nouă luni.

Jacobs a comentat şi faptul că multe sancţiuni dictate împotriva jucătorilor de tenis sunt reduse în apel, spre deosebire de alte sporturi.

”Am ridicat problema aceasta şi în apelul făcut de Şarapova la TAS, dar nu s-a schimbat nimic. Nu ştiu dacă este vorba de componența tribunalelor pe care le are tenisul şi care sunt dintotdeauna foarte drastice”, a subliniat Jacobs, adăugând că există un ”şablon conştient al reducerii sancţiunilor din tenis la TAS”.

„ITIA susţine că Simona nu a menţionat în formulare suplimentul alimentar luat. Nu este adevărat”

”Nu ştiu de ce, poate, spre deosebire de alte sporturi olimpice, jucătorii de tenis îşi permit să se apere, astfel au parte de o luptă mai corectă”, a adăugat avocatul american.

”ITIA susţine că Simona nu a menţionat în formulare suplimentul alimentar luat, chiar şi după testul pozitiv ea neglijând să-l menţioneze”, a dorit să afle jurnalistul Jon Wertheim.

”Ei bine, nu este adevărat. Formularul menţiona băutura Schinoussa şi nu există niciun produs numit băutură de recuperare Schinoussa. Produsele Schinoussa sunt mixate într-un blender. S-a precizat în formularul de doping… poate nu îmi aduc aminte cuvintele exacte, dar a spus că băutura avut două produse Schinoussa, dintre care unul a fost suplimentul Keto MCT, ele fiind amestecate împreună într-un blender”, a afirmat Howard Jacobs.

O altă întrebare importantă a fost cea legată de faptul că de ce un jucător riscă suspendarea, iar antrenorul care recomandă un supliment rămâne nepedepsit?

”Răspunsul simplu este că regulile nu impun acest lucru, decât dacă există o dovadă că antrenorul i-a dat, cu bună ştiinţă, jucătorului o substanţă interzisă – ceea ce nu este cazul. Însă, doar pentru un supliment care s-a dovedit a fi contaminat? Regulile nu prevăd nicio sancţiune. Ar trebui? Nu ştiu. Dacă ar exista, atunci probabil niciun antrenor nu ar mai recomanda suplimente sportivilor”, a explicat Jacobs.

”Tribunalul de Arbitraj Sportiv consideră că există mai multe niveluri de vină a sportivului în cazul unui supliment contaminat, în funcţie de factori: ‘Ce paşi ai urmat ca să te asiguri că suplimentul este sigur?’ Unul dintre lucrurile care te întreabă este ‘Ai consultat un expert?’ Aşa că dacă antrenorul are o echipă care a validat suplimentul, TAS spune în general că e mai bine decât cazul în care un sportiv intră pe internet şi cumpără primul lucru pe care îl găseşte”, a adăugat Jacobs, care a mai menţionat că ”probabil e mai bine dacă (sportivul) consultă un nutriţionist, decât un antrenor”.

Cel mai bun rezultat al Simonei Halep la Miami Open este atingerea semifinalelor în două rânduri, 2015 şi 2019.

În 2015 a fost învinsă în penultimul act de americanca Serena Williams, cu 6-2, 4-6, 7-5, iar în 2019 de Karolina Pliskova, cu 7-5, 6-1. Ultima sa participare la turneul din Florida datează din 2021, când pierdea în turul al treilea.

Halep nu a mai jucat un meci oficial din 29 august 2022, când era învinsă de ucraineanca Daria Snigur cu 6-2, 0-6, 6-4, în primul tur la US Open. Ulterior a fost depistată pozitiv la un control antidoping efectuat la turneul newyorkez.

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne a admis apelul depus de jucătoarea română de tenis Simona Halep şi i-a redus, marţea trecută, la 9 luni suspendarea de 4 ani dictată de Agenţia Internaţională pentru Integritatea Tenisului (ITIA).

”Procedura de apel a TAS a cuprins procese intensive şi o audiere de trei zile care a avut între 7 şi 9 februarie, la Lausanne. Comisia TAS a audiat numeroşi experţi şi martori, majoritatea prezenţi fizic la audiere. Comisia a determinat în unanimitate ca perioada de patru ani de ineligibilitate impusă de tribunalul independent al ITF să fie redusă la nouă luni, începând cu 7 octombrie 2022, perioadă care a expirat pe 6 iulie 2023. Întrucât termenul a expirat înainte ca apelul să fie depus la TAS, completul TAS a hotărât că e oportun să emită dispoziţia cât mai curând posibil, împreună cu un comunicat de presă cuprinzător”, se arată în comunicatul TAS.

Simona Halep fusese suspendată pe o perioadă de 4 ani pentru dopaj, pe 12 septembrie 2023, de către Agenţia Internaţională pentru Integritate în Tenis (ITIA). ITIA a precizat atunci că un tribunal independent a suspendat fostul lider mondial pentru două încălcări separate ale Programului Antidoping din Tenis (TADP).

Simona Halep a dat în judecată compania canadiană care a produs suplimentele nutriţionale din cauza cărora consideră că a fost testată pozitiv şi a fost suspendată patru ani pentru dopaj.

Simona Halep vrea proces cu jurați la New York, împotriva companiei canadiene care a produs suplimentul contaminat

„Oameni simpli, fără studii juridice, să judece procesul meu de la New York !” – asta a cerut Simona Halep pentru procesul contra canadienilor care i-au vândut suplimentul contaminat cu substanța dopantă. Simona vrea 10 milioane de dolari despăgubiri de la „Quantum Nutrition”.

Halep cere despăgubiri mai mari de 10 milioane de dolari de la Quantum Nutrition, care produce Schinoussa Superfoods, după testul pozitiv la roxadustat (medicament folosit de oamenii cu anemie, n. red.) din 2022, de la US Open.

Preluare: Agerpres

The post Agenţia Internaţională pentru Integritatea Tenisului, sumă uriașă cheltuită pentru a se strădui să demonstreze o eventuală vinovăție a Simonei Halep appeared first on tvrinfo.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri