Caută
Close this search box.

Ambiţiile contradictorii ale Arabiei Saudite în fotbalul mondial

Ambiţiile contradictorii ale Arabiei Saudite în fotbalul mondial

Autoritățile saudite cheltuiesc sume imense de bani, pentru a atrage jucători de renume. Femeile în sine beneficiază treptat de această evoluţie.

Dar încep să apară îndoieli cu privire la durabilitatea sistemului pus în aplicare, considerat prea artificial. Un vânt picant învăluie noaptea în Riyadh, în această seară de februarie.

Prospețime neobișnuită, dar nimic care să-i descurajeze pe fotbaliștii echipei Al-Bairaq să se antreneze pe peluza sintetică a unei școli private, în nord-vestul capitalei saudite.

Paisprezece jucători, atât adolescenți, dar și de treizeci de ani, au cumpărat echipamentul (peste 100 de euro chiria, la fiecare două ore) pentru această sesiune de pregătire finală, înainte de un turneu de la Jeddah, de la începutul lunii martie.

Îmbrăcați ca pentru căldură, în general, cu jambiere sub pantaloni scurți, la 10 seara, cei mai puțin grăbiți își fac timp să bea o cafea și ceva foetaj dat de cei doi antrenori ai echipei.

În timp ce portarul stadionului se pregătește să oprească lumina, Sarah Ben Saleem, de 24 de ani, îşi termină antrenamentul în pantofii de fotbal. Atacanta poartă pantaloni scurți, în culorile Parisului Saint-Germain.

«Cui nu-i place această echipă?», se întreabă retoric fata, care este eleva unei școli de afaceri, într-o engleză perfectă. Și-a petrecut o parte din copilărie la New York, unde era interesată de baschet.

Timp de un an, fotbalul a fost pasiunea ei. Până de curând, își amintește, nu toți părinții au acceptat ca fiicele lor să practice acest sport. Ai ei, nu prea stricţi, nu au descurajat-o, chiar dacă mama sa s-a întrebat ce vor crede cartierul și prietenii.

«Ea provine dintr-o generație în care femeile nici măcar nu aveau voie să-și îndepărteze abaya», dar tânăra vrea să creadă că «totul s-a schimbat» în această țară riguroasă, care suprimă homosexualitatea și relațiile din afara căsătoriei.

«Putem face ceea ce ne dorim, ca oamenii, să mulțumim lui Dumnezeu. Arabia Saudită a fost întotdeauna o țară de fotbal pentru bărbați, dar acum este și o țară de fotbal pentru femei. Cu unele nuanțe.

totul pe Le Monde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri