Caută
Close this search box.

„Ca și cum am fi sub asediu”. Un băiat de 14 ani, supranumit „emirul ISIS”, terorizează o tabără de detenție din Siria

La cinci ani de la căderea califatului Statului Islamic, o nouă generație de extremiști a crescut în spatele sârmei din tabăra Roj, scrie The Times.

Principalul executant al Statului Islamic din tabăra de detenție de la Roj avea 9 ani când rămășița califatului grupării teroriste a fost invadată la Baghouz. Acum el are 14 ani. O fotografie cu el, păstrată în biroul directorului, arată un tânăr încruntat și atletic, îmbrăcat în negru. Adjunctul său, îmbrăcat la fel, dar cu pielea mai palidă, are aceeași vârstă.

Împreună, cei doi adolescenți conduc bande de băieți care le execută ordinele, amenință femeile din tabără cu moartea pentru presupusele „transgresiuni”, improvizează arme și predică doctrina extremistă copiilor în cadrul predicilor săptămânale de khutbah.

„El este ca un fel de „emir” al Statului Islamic în această tabără”, a declarat directorul centrului de detenție Roj, Rashid Omar, în vârstă de 39 de ani, descriindu-l în timp ce se uita la fotografiile băieților. „Toată lumea se teme de el și de adjunctul său aici. Femeile sunt bătute pentru că nu se supun ordinelor sale, iar apoi sunt amenințate cu moartea pentru a nu mai raporta aceste agresiuni. De fiecare dată când încercăm să-l căutăm, ceilalți copii încep să se ridice împotriva noastră. Sunt o mulțime de adolescenți cu el în această tabără.”

La cinci ani după ce ultimii membri ai Statului Islamic au fost înfrânți la Baghouz de către luptătorii conduși de kurzi din cadrul Forțelor Democratice Siriene, a crescut amenințarea la adresa miilor de femei și copii care au scăpat din autointitulatul califat în două tabere de detenție, au declarat pentru The Times oficialii care administrează aceste tabere.

Consecințele deciziilor părinților

Copii mici care nu au avut niciodată de ales în decizia părinților lor de a-i duce în Siria pentru a trăi în califat au devenit tineri furioși în spatele gratiilor sau au fost expuși doctrinei radicale a ISIS fără nicio speranță de a avea un viitor mai bun. Intransigența țărilor, inclusiv a Marii Britanii, de a-și repatria cetățenii din Siria a adâncit problemele, iar atacurile regulate ale dronelor și avioanelor turcești le-au multiplicat.

Acum, chiar și tabăra de la Roj – care găzduiește 2.600 de oameni, dintre care 1.673 au sub 18 ani -, considerată cândva un centru de detenție de vitrină, cu o securitate exemplară în comparație cu sălbăticia taberei al-Hawl, pare că a deraiat.

Cuțite și echipamente de sudură improvizate au fost găsite pentru prima dată în timpul perchezițiilor efectuate acolo; 95% dintre femeile din tabără, din 55 de țări, fie au ales să poarte din nou niqab, fie au fost forțate să o facă; aprovizionarea cu apă și electricitate a fost întreruptă; iar o atmosferă de sfidare față de gardieni a crescut în paralel cu atacurile cu drone turcești din apropiere asupra personalului SDF.

„Se simte ca și cum am fi sub un fel de asediu aici”, a declarat directorul taberei. „Ofensivele turcești ne-au lovit infrastructura. În tabără există acum o penurie de apă, de combustibil și de electricitate ca urmare a acestui fapt. Pe măsură ce condițiile s-au înrăutățit, femeile din tabără au început să acționeze ca o grupare. Ele aud bombardamentele turcești împotriva noastră și se simt împuternicite de acestea. Când ne văd, ne amenință cu tăierea gâtului. Sunt mai organizate, mai puternice.”

Acuzând FDS conduse de kurzi de complicitate la atacurile conduse de Partidul Muncitorilor din Kurdistan, PKK, împotriva instituțiilor și posturilor militare turcești din Irak, Turcia a efectuat mai multe valuri de lovituri aeriene în nord-estul Siriei începând din octombrie anul trecut.

Printre ținte s-au numărat ofițeri ai FDS și personal de securitate Asayish, turnuri de apă, silozuri de cereale, rafinării și conducte de petrol și gaze, precum și centrale electrice.

„Nu toți adolescenții de aici sunt radicalizați”

FDS, care rămân principala forță care luptă împotriva Statului Islamic în Siria, au negat orice implicare în recentele atacuri ale PKK. Între timp, loviturile turcești au avut un impact sever asupra condițiilor și securității din tabere.

Rezervele de apă au scăzut. În prezent, Roj depinde de două puțuri din perimetrul taberei pentru cea mai mare parte a apei, dar, din cauza atacurilor cu drone care au întrerupt alimentarea cu energie electrică, apa trebuie pompată cu ajutorul unor generatoare, iar prețul combustibilului a crescut vertiginos în urma atacurilor asupra rafinăriilor.

În timpul unui val de atacuri turcești recente din timpul iernii, femeile din Roj au răspuns la sunetul detonărilor prin aprinderea de focuri de-a lungul gardului perimetral.

O reșapare a influenței Statului Islamic a însoțit degradarea condițiilor de securitate. Grupuri de loialiști ai ISIS, care au sosit recent în tabăra Roj după ce au fost mutați din Al-Hawl, întăresc codurile de îmbrăcăminte și de comportament. Printre acestea se numără grupuri de tineri.

„Nu toți adolescenții de aici sunt radicalizați”, a continuat Omar. „Dar este din ce în ce mai greu să împiedici influența celor care sunt. În această tabără ești considerat bărbat la vârsta de 13 ani. De fiecare dată când încercăm să separăm adolescenții de sex masculin de mamele radicale în centre de reabilitare, suntem criticați de agențiile ONU pentru încălcarea drepturilor. Ce ar trebui să facem?”

Se crede că între 20 și 25 de familii britanice sunt reținute la Roj, inclusiv până la 40 de copii britanici. Deși Marea Britanie finanțează taberele de detenție și închisorile din Siria, Regatul Unit a rămas în urma SUA și a principalelor națiuni europene în ceea ce privește repatrierea femeilor și copiilor săi.

Din 2019, Franța, Belgia, Germania și Olanda, ai căror cetățeni reprezintă mai mult de jumătate dintre cetățenii europeni care au călătorit în Siria pentru a se alătura ISIS, au repatriat 319 copii și 113 femei. Mulți dintre ei au fost urmăriți penal pentru infracțiuni de terorism la întoarcere, dar au continuat să aibă acces monitorizat la copiii lor în închisori.

În schimb, Regatul Unit, în afară de un număr mic de repatrieri secrete, a folosit o politică de îndepărtare a cetățeniei pentru a lăsa femeile și copiii lor în taberele de detenție siriene. Din 2019, doar două femei britanice și o mână de copii, despre care se crede că sunt în jur de o duzină, au fost repatriate din taberele siriene.

Cea mai cunoscută deținută britanică din tabăra Roj, Shamima Begum, care a plecat în Siria la vârsta de 15 ani și care luna trecută a pierdut recursul împotriva revocării cetățeniei sale din motive de securitate, este considerată un deținut model de către autoritățile de acolo.

„Ea este una dintre puținele care au refuzat să poarte niqab”, a adăugat Omar. „În circumstanțele de aici, având în vedere dificultățile noastre în protejarea femeilor, este o decizie curajoasă”.

În absența repatrierii sau a oricărei alte soluții pe termen lung la problemele ridicate de cele două tabere principale de detenție din nordul Siriei, o nouă generație se naște în spatele gratiilor. Deși au fost înregistrate doar două noi sarcini în tabăra Roj, din Al-Hawl, care găzduiește 30.000 de copii sub 18 ani și 12.000 de femei afiliate la ISIS din 44 de țări, rata natalității crește rapid pe măsură ce băieții ajung la maturitate sexuală.

„În secțiunile siriene și irakiene ale taberei avem o medie lunară între 40 și 60 de nașteri noi”, a declarat pentru The Times directorul taberei Al-Hawl, Havel Jinan Hannan, în vârstă de 38 de ani.

Al-Hawl

Spre deosebire de Roj, situația de securitate din Al-Hawl – unde au avut loc peste 180 de crime din 2019 – s-a îmbunătățit dramatic în ultimul an, după ce coaliția condusă de SUA și forțele SDF au efectuat o serie de raiduri și operațiuni de percheziție prin tabără, descoperind puști de asalt, mitraliere PKC, explozibili, lansatoare de rachete, pistoale și cuțite. Nu a mai fost raportată nicio crimă de când două adolescente egiptene au fost gâtul tăiat în decembrie 2022, aparent pentru că nu au respectat codurile vestimentare ale Statului Islamic.

Cu toate acestea, Statul Islamic – care îi consideră pe deținuții din Al-Hawl, precum și pe cei 10.000 de bărbați deținuți în închisorile din nord-estul Siriei, drept un fond de resurse strategice – a desfășurat mai multe operațiuni pentru a introduce în tabără comandanți Isis.

În luna ianuarie a acestui an, forțele coaliției și ale FDS au încolțit un emir sirian al ISIS care reușise să intre în Al-Hawl cu doi ani în urmă pentru a restructura organizația grupului terorist de acolo. Acesta a detonat o centură sinucigașă în loc să fie capturat.

„Credem că a fost în interiorul taberei timp de doi ani, dar a evitat fiecare încercare a noastră de a-l prinde, până când coaliția a adus echipamente speciale pentru a-l urmări în interiorul Al-Hawl”, a declarat Hannan. „Fără sprijinul coaliției ar fi fost haos aici”.

Haosul s-ar putea să revină în continuare. În perioada premergătoare alegerilor municipale din Turcia de la sfârșitul acestei luni, președintele Recep Tayyip Erdogan a amenințat în mod repetat cu noi operațiuni terestre în Siria în această vară împotriva FDS.

Ultima dată când Turcia a trimis trupe și miliții ale rebelilor sirieni pentru a ataca teritoriul FDS în 2019, sute de femei străine afiliate la ISIS au scăpat în confuzie dintr-o tabără de detenție din Ain Issa. Unele au fugit pe teritoriul rebelilor sirieni din Idlib și au dispărut. Altele au apărut în țări europene, inclusiv în Franța și Irlanda.

Acum, amenințarea unei noi ofensive terestre turcești trece zilnic prin gândurile deținuților și ale gardienilor deopotrivă.

„Până la ultima rundă de bombardamente turcești eram bine. Eram sub control”, a declarat directorul taberei Roj, Omar. „Dar acum femeile aud că suntem loviți, au impresia că au un fel de aliat în spatele lor. Simt că urmează o evadare, așa că se comportă. Îmi spun: ”Astăzi suntem prizoniere în tabăra condusă de voi. Mâine voi veți fi prizonieri în lagăr, conduși de noi””.

The post „Ca și cum am fi sub asediu”. Un băiat de 14 ani, supranumit „emirul ISIS”, terorizează o tabără de detenție din Siria appeared first on tvrinfo.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri