Caută
Close this search box.

Cozmin Gușă: Iohannis, candidații de la București și strategiile lor penibile

cozmin guşă

Care sunt candidații potențiali pentru Primăria Municipiului București? Păi sunt în număr de trei, anume Nicușor Dan, Sebastian Burduja, respectiv Piedone, cărora li s-a adăugat din nou cea care nu plecase niciodată, Gabriela Firea. Astăzi, în urma unor declarații ale purtătorilor de cuvânt pesediști și peneliști, am înțeles că din nou nu se mai poate și candidatul nu e comun, dar să analizăm care este situația acestor 3 + 1 candidați și cum se remarcă fiecare.

Nicușor Dan, primarul în funcție, ce credeți că face? Face sondaje măsluite, pe care le mai și interpretează. Ca să le dea credibilitate, îl așază pe Piedone pe primul loc, cu un scor pe care încă Piedone nu-l are, de 41%, l-ar putea avea doar în cazul în care ar face o alianță cu AUR. Dar în același sondaj, Nicușor Dan, ca să-l descurajeze pe Piedone, ne spune că AUR-ul, care e cel puțin pe locul doi în toate sondajele, n-ar exista în București, nu-l votează aproape nimeni.

Sebastian Burduja, băiatul lu’ tata și al nașului său, nu știe ce i se întâmplă și apare în public, pe la fel de fel de talk show-uri sau podcast-uri, călcând apa și bodogănind niște declarații în care săracul nu crede nici el. E previzibil că își mai sună din când în când protectorii ca să-i întrebe ce s-a mai hotărât despre viitorul său politic. Sondajele în totalitate îl dau pe Burduja pe ultimul loc, iar în plus, apropo de frăția PSD-PNL, pesediștii îl leagă, pe bună dreptate, de Nicușor Dan și mandatul dezastruos al acestuia.

Piedone a devenit analist politic la televizor, comentând fie sondajele lui Nicușor Dan, fie mișcările subterane de prin PSD. Dar ceva ce nu știți: în privat este un mare negociator pentru viitoarele funcții politice care le vor fi oferite copiilor săi în baza candidaturii sale, care poate să fie din partea PUSL la Sectorul 5, din partea PUSL la primărie, din partea AUR la primăria generală, din partea unui partid pe care și l-a făcut el, într-o alianță cu alte partide, la primăria generală; are 100 de variante, dar în oricare dintre aceste variante, pentru că lui Piedone îi e frică de DNA (a pățit-o), îi declară o susținere necondiționată lui Ciolacu la prezidențiale, ca fiind Ciolacu, auziți, adevăratul candidat al stângii.

În fine, indisciplinata Gabriela Firea, în sensul că nu ascultă de soțul ei, care i-a spus să nu mai candideze (ăsta este cel mai penibil teatru al unui cuplu din politică; cred că, dacă i-am ști toate dedesubturile, i-ar întrece și pe soții Șoșoacă – sau să nu mai zic Șoșoacă, că se supără Silvestru Șoșoacă, să zicem cuplu Șoșoacă-Macovei, că Macovei o chema înainte de căsătorie pe Diana), ei bine, Gabriela Firea revine puternic, iar dacă va rămâne în această poziție se reveneală, atunci înseamnă că în mod sigur nu va fi viitoare câștigătoare a primăriei capitalei, pentru că în ceea ce o privește părerea lui Iohannis este una netă; chiar dacă în această perioadă o folosește prin intermediul soțului ei, nu va fi de acord niciodată să mai apară la primăria generală.

Ce înțelegem din toată această tevatură? Că PNL-ul, pentru care Iohannis a impus la început că va da candidatul comun PSD-PNL, nu are de fapt candidat; cei pe care i-a pețit sau i-a testat au cedat pe rând: medicul Cârstoiu i-a refuzat, apoi i-a refuzat și omul de afaceri Dan Ostahie, iar ieri le-a zis „pas” și Dan Șucu, patronul Rapidului. E previzibil că toți trei pe care i-am pomenit aici au fost amenințați sau șantajați de către cei ce au interesul să rămână primar Nicușor Dan. PSD-ul nu zice nimic, dar mută subteran și-l aruncă în luptă pe Daniel Băluță tot ca să o căpăcească pe Gabriela Firea și mai ales în condițiile în care vor avea un candidat separat de PNL, punându-l pe Băluță într-o situație extrem de dificilă, deoarece acesta nu vrea să candideze, vrea să-și continue activitatea la Sectorul 4. Ce se poate întâmpla? Vă spun eu, tot ceea ce dorește Iohannis, care în niciun caz nu-i vrea ca viitori primari nici pe Firea, nici pe Burduja, nici nu vrea să audă de Piedone, un Piedone care a făcut pușcărie degeaba în urma evenimentului ce i-a oferit pe tavă lui Klaus Iohannis „guvernul meu”, dacă vă amintiți de evenimentul neanchetat așa cum se cuvine de la Colectiv, deci e limpede că nu există compatibilitate între Piedone și Iohannis. Cine va fi candidatul câștigător la Primăria Municipiului București? Nu știm încă, nu pot să vă spun, dar ce știu este că se va face totul pentru impunerea a unuia sau a doi favoriți agreați de către Iohannis, care în aceste zile și-a pus garda pretoriană se caută de zor pe cineva care seamănă foarte bine la obiceiuri și afinități cu Ramona Chiriac, noul number one, ca să nu zic noua Rareș Bogdan.

Autor: Cozmin Gușă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri