Caută
Close this search box.

Din 31 martie, verificările asupra echipajelor navelor și pasagerilor vor fi făcute conform codurilor Schengen

De la 31 martie, România intră în spațiul Schengen nu doar cu aeroporturile, ci și cu frontierele maritime. Ceea ce înseamnă că noile reguli se vor aplica şi în porturi, atât pentru mărfuri, cât şi pentru călători. Autorităţile responsabile din portul Constanța spun că nu vor fi mari schimbări şi, prin urmare, traficul nu va fi afectat.

Polițiștii de frontieră spun că din 31 martie, verificările asupra echipajelor navelor și pasagerilor vor fi făcute conform codurilor aplicate la frontierele Schengen.

Andrei Ene, purtător de cuvânt, Poliția de Frontieră Constanța: În principal, sub aceeași formă, însă cu unele excepții, precum unele prevederi specifice în ceea ce privesc navele de croazieră, agrement, navele de pescuit, feriboturi și navele de transport marfă. În ceea ce privește navigația de agrement, în situația în care aceste tipuri de nave tranzitează doar porturi ale statelor membre, acestea pot intra într-un port unde nu este constituit punct de trecere a frontierei.

Autoritățile dau asigurări că traficul de mărfuri din Portul Constanța nu va fi afectat. Vor fi făcute însă controale în plus navelor care vin din afara spațiului Schengen.

Alexandru Sintu, director comercial, Romar Shiping: Nu o să fie schimbări foarte mari, având în vedere că traficul de mărfuri din spațiul Schengen se face în preponderență pe transport rutier, transportul maritim nu va fi afectat în mare măsură. Mai mult decât atât, părerea mea este că toate mărfurile care vor veni din afara comunității europene și din afara spațiului Schengen vor fi supuse unor controale suplimentare, pentru că în momentul de față suntem graniță Schengen.

Mihai Teodorescu, directorul Portului Constanța: Noi terminalul de infrastructură îl punem la dispoziția colegilor noștri care au abilități de control și vom stabili de comun acord cum vom elabora aceste diferențieri în funcție de abilitățile dânșilor. Pe partea de turiști ne putem referi în acest moment la cele 40 de nave fluviale în primul rând, pe care le avem în program în anul 2024, la cele maritime, având în vedere contextul geopolitic, nu ne putem da cu părerea asupra situației. Colegii și instituțiile cu atribuții de control vor stabili exact fluxul și situația la care ne vom supune.

Din 31 martie, România intră în spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime.

The post Din 31 martie, verificările asupra echipajelor navelor și pasagerilor vor fi făcute conform codurilor Schengen appeared first on tvrinfo.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri