Caută
Close this search box.

„Divizează Alianţa”. Presa germană, despre candidatura lui Iohannis la șefia NATO

Candidatura președintelui României Klaus Johannis pentru funcția de secretar general al NATO a fost întâmpinată cu suspiciuni în cercurile largi în cadrul alianței, potrivit publicației faz.net.

„El împarte alianța într-un moment în care nu ne putem permite asta”, a declarat un diplomat pentru publicația germană. Iohannis a anunțat, marți seară, la București, într-o conferință de presă special convocată, că aplică pentru acest post.

„România este un pilon al stabilității și securității în regiune și este timpul să ne asumăm o responsabilitate și mai mare în cadrul conducerii euro-atlantice”, a mai spus șeful statului român pe Platforma X.

FAZ scrie că în NATO, Rutte este în continuare favorit pentru postul de secretar general, dar mutarea lui Iohannis nu îi face uşoară candidatura. Postul de secretar general al NATO va deveni vacant la 1 octombrie, când contractul lui Jens Stoltenberg se va încheia, după zece ani de mandat. Succesorul nu poate fi decis decât prin consens.

Washingtonul face presiuni pentru o decizie înainte de alegerile europene din iunie şi înainte de reuniunea aniversară a alianţei, care va avea loc la Washington în iulie. Cu toate acestea, situaţia este acum atât de încurcată, încât acest lucru pare greu de imaginat, conchide Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Publicația germană susține că Iohannis mizează pe nemulțumirea unor state de pe flancul estic al NATO față de Rutte. Premierul olandez este nepopular în Bulgaria, dar şi în Ungaria şi în Turcia, relatează B1TV.

Săptămâna trecută, guvernul ungar şi-a făcut publică opoziţia faţă de politicianul liberal olandez, care este cunoscută de ceva timp pe plan intern. „Bineînţeles că nu putem susţine alegerea în funcţia de secretar general al NATO a unui om care anterior a vrut să îngenuncheze Ungaria”, a declarat ministrul de externe Peter Szijjártó.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri