Caută
Close this search box.

Frankfurter Allgemaine Zeitung, despre anunţul lui Iohannis: Un candidat care divizează NATO

Frankfurter Allgemaine Zeitung, despre anunţul lui Iohannis: Un candidat care divizează NATO

Până acum, şeful guvernului olandez, Mark Rutte, era considerat favorit pentru postul de secretar general al NATO, dar acum candidează şi preşedintele României, Klaus Iohannis.

Nu are nici o şansă, dar candidatura amână o decizie, arată un articol publicat de cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Candidatura preşedintelui României, Klaus Iohannis, la funcţia de secretar general al NATO, a fost întâmpinată cu încruntări în cercuri largi ale Alianţei.

„Divizează Alianţa într-un moment în care nu ne putem permite acest lucru”, a declarat un diplomat, pentru FAZ.

Iohannis şi-a anunţat marţi seară candidatura pentru acest post, într-o conferinţă de presă convocată special, la Bucureşti.

„România este un pilon de stabilitate şi securitate în regiune şi a venit momentul să îşi asume o responsabilitate şi mai mare, în cadrul conducerii euro-atlantice”, a anunţat şeful statului român şi pe platforma X, conform News.ro.

De asemenea, el a subliniat că România, ca ţară riverană Mării Negre şi aflată în imediata vecinătate a Ucrainei, are o înţelegere profundă a situaţiei de securitate din regiune, menţionează cotidianul german.

La Bruxelles se consideră că, după ce Statele Unite, Germania, Franţa şi Marea Britanie l-au susţinut deja, în urmă cu trei săptămâni, pe actualul premier olandez Mark Rutte, Iohannis nu are nici o şansă.

Românul îşi lansase candidatura în acelaşi timp pe plan intern, dar diplomaţii sperau că şi-o va retrage rapid. Două treimi din cele 32 de state membre şi-au semnalat sprijinul pentru Rutte.

Iohannis, în schimb, poate face curte ţărilor de pe flancul estic, care nu s-au angajat încă şi care doresc un candidat din rândurile lor, scrie cotidianul german într-un articol semnat de corespondenţii săi de la Bruxelles şi de la Viena, care se ocupă de UE, NATO şi ţările Benelux, respectiv de ţările din sud-estul Europei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri