Caută
Close this search box.

Hamas nu ar accepta un acord privind eliberarea ostaticilor fără o încetare a focului în Fâșia Gaza

Hamas nu va accepta un acord privind eliberarea ostaticilor fără ca Israelul să accepte să pună capăt războiului în Fâşia Gaza, a relatat duminică CNN, citând „o sursa de rang înalt” din cadrul grupării teroriste palestiniene, potrivit postului de televiziune israelian i24News.

Celelalte două puncte divergente care împiedică încheierea unui acord sunt retragerea trupelor israeliene din Fâşia Gaza şi autorizarea întoarcerii civililor în nordul Fâşiei Gaza, a adăugat sursa Hamas.

Responsabilul Hamas a mai declarat pentru CNN că gruparea sa a cerut ca o anumită cantitate de ajutor să fie permisă atât în sudul, cât şi în nordul Fâşiei Gaza înainte ca Hamas să accepte un acord.

Israelul nu va trimite o echipă de negociatori la Cairo, după ce a primit un răspuns nesatisfăcător din partea Hamas cu privire la cadrul final al acordului privind ostaticii încheiat la Paris la sfârşitul săptămânii trecute. Gruparea teroristă a refuzat să răspundă solicitării Israelului de a furniza o listă a ostaticilor în viaţă şi de a stabili numărul de deţinuţi palestinieni pe care Israelul trebuie să-i dea la schimb pentru fiecare ostatic eliberat.

Conflictul Israel-Hamas. Negocierile privind eliberare ostaticilor, reluate la Cairo. Operaţiunile din Gaza continuă

Negocierile privind eliberare ostaticilor au fost reluate azi dimineaţă la Cairo unde sunt reprezentanţii Hamas, ai Qatarului şi Statelor Unite. Israelul nu a trimis nici o delegaţie. Presa occidentală a vehiculat aseară ideea unui acord iminent, numai că răspunsul organizaţiei teroriste s-a lăsat aşteptat. Hamas susţine că e posibilă o încetare a focului dacă Israelul accepta condiţiile puse de terorişti.

Poziţia Hamas a fost transmisă Israelului de către Qatar, principalul mediator în acest conflict. Potrivit canalului de televiziune israelian Channel 12, cabinetul de război a convenit că nu are rost să trimită o delegaţie în Egipt pentru a continua discuţiile, având în vedere răspunsul Hamas.

Guvernul israelian a avertizat deja că, dacă nu primeşte mai multe informaţii despre starea de sănătate a ostaticilor, nu va mai negocia o încetare a focului cu gruparea Hamas, potrivit EFE.

Președintele SUA a discutat cu liderii din Qatar şi Egipt despre un armistiţiu în Fâșia Gaza

Preşedintele SUA, Joe Biden, a discutat, joi, cu emirul Qatarului şi cu preşedintele Egiptului despre un acord pentru o încetare a focului „imediată şi de durată” de cel puţin şase săptămâni în Fâşia Gaza, în schimbul eliberării ostaticilor.

O delegaţie a Hamas a sosit duminică la Cairo pentru a se întâlni cu mediatorii – Qatar, Egipt şi SUA – în vederea obţinerii unui acord de încetare a focului în Fâşia Gaza înainte de începerea Ramadanului, luna sfântă a musulmanilor, o întâlnire la care participarea Israelului era o necunoscută încă de sâmbătă.

Reprezentanţii Hamas s-au arătat optimişti cu privire la posibilitatea încheierii unui acord de încetare a focului, dar cer intrarea mai multor ajutoare umanitare, notează EFE.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat joi că va trimite o delegaţie la Cairo pentru negocieri doar dacă Hamas va face publică lista ostaticilor încă în viaţă de la răpirea din 7 octombrie, când comandourile Hamas au luat în captivitate peste 250 de persoane.

Gruparea islamistă a anunţat a doua zi că şapte ostatici au fost ucişi în captivitate în ultimele săptămâni şi a dezvăluit identitatea doar a trei dintre ei.

Hamas susţine că 70 dintre ostatici au fost ucişi „de bombardamentele israeliene”, deşi Israelul a confirmat doar moartea a aproximativ 30 dintre cei 130 de ostatici aflaţi încă în captivitate.

Familiile ostaticilor fac presiuni de luni de zile asupra lui Netanyahu pentru a ajunge la un acord cu Hamas care să permită eliberarea rudelor lor. Preluare: Agerpres

The post Hamas nu ar accepta un acord privind eliberarea ostaticilor fără o încetare a focului în Fâșia Gaza appeared first on tvrinfo.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri