Caută
Close this search box.

Spații de joacă adaptate pentru copiii cu dizabilități. Un proiect de lege impune montarea de echipamente de joacă ce pot fi folosite indiferent de abilități

Spațiile de joacă trebuie adaptate copiilor cu dizabilități. Un proiect de lege votat de senatori impune montarea de echipamente de joacă ce pot fi folosite în siguranță, indiferent de abilitățile copiilor. În toate parcurile, dar și în spațiile de joacă închise, ar urma să fie puse cel puțin două astfel de echipamente inclusive. Ca să devină lege, proiectul trebuie votat și în Camera Deputaților.

De fiecare dată când merge în parc cu fiul ei, mama unui băiețel cu dizabilități se teme pentru siguranța lui. Multe dintre echipamentele de joacă sunt periculoase, mai ales că astfel de copii au nevoie de supravegherea constantă a unui adult.

Un proiect de lege votat în Senat propune ca fiecare spațiu de joacă, din parcuri sau aflat în interior, trebuie să permită circulația neîngrădită a tuturor copiilor și să fie semnalizat, inclusiv cu simboluri și text în Braille. În plus, trebuie să aibă montate cel puțin două echipamente care să poată fi folosite de copii cu deficiențe, cum este și leagănul conceput special pentru micuții în scaun cu rotile.

Ioana Miron, psiholog, Fundaţia Inocenţi: Ar trebui să existe un leagăn destinat copiilor în scaun rulant, un tobogan adaptat nevoilor, poate să fie și o alee senzorială. Să existe multe indicatoare cu imagini, ca să se orienteze ușor într-un spațiu de joacă.

Proiectul prevede ca autoritățile centrale și locale să finanțeze din bugetul propriu, dar să obțină și fonduri europene pentru montarea în parcuri a unor astfel de echipamente de joacă inclusive.

George Stângă, senator PNL, unul dintre iniţiatorii proiectului de lege: Specialiștii au reușit să gândească un set de elemente care să fie montate în parcuri pentru copii, care să fie adaptate nevoilor speciale.

În România sunt înregistrați oficial peste 83 de mii de copii cu dizabiltăți, arată datele Autorității Naționale pentru Protecția Copilului.

The post Spații de joacă adaptate pentru copiii cu dizabilități. Un proiect de lege impune montarea de echipamente de joacă ce pot fi folosite indiferent de abilități appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri