Caută
Close this search box.

Substanţele chimice din plastice sunt mult mai numeroase decât estimările anterioare

Substanţele chimice din plastice sunt mult mai numeroase decât estimările anterioare

Substanţele chimice din plastice, ”de la ambalaje alimentare la jucării şi dispozitive medicale”, sunt cu 3.000 mai multe decât o estimare anterioară a agenţiile de mediu, este concluzia unui raport publicat joi, ridicând întrebări despre poluare şi siguranţa consumatorilor.

După ce Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) a identificat anterior circa 13.000 de substanţe chimice, un raport întocmit de o echipă de oameni de ştiinţă europeni a descoperit peste 16.000 de substanţe chimice prezente în plastice, iar un sfert din acestea ar putea fi periculoase pentru sănătatea umană şi mediu.

Raportul, finanţat de Consiliul Cercetării din Norvegia, vine într-un moment când negociatori guvernamentali depun eforturi pentru a concepe primul tratat mondial care să abordeze fenomenul în creştere al poluării cu plastice în contextul producerii anual a 400 de milioane de tone de deşeuri din plastic.

”Pentru a rezolva cu fermitate poluarea cu plastice, trebuie să luăm în calcul întregul ciclu de viaţă al plasticelor şi trebuie să adresăm problema substanţelor chimice”, a spus coautorul raportului, Jane Muncke, director al organizaţiei nonprofit suedeze Food Packaging Forum.

Substanţele chimice din plastice se pot infiltra în apă şi alimente

”Descoperim sute dacă nu mii de substanţe chimice din plastic în organismul uman, iar unele dintre ele au fost asociate cu efecte nocive asupra sănătăţii”, a spus Muncke.

Printre efectele adverse se numără probleme de fertilitate şi boli cardiovasculare.

”Dacă ne referim la… produse pe care le folosim zilnic, găsim de obicei între câteva sute sau chiar mii de substanţe chimice într-un singur produs din plastic” a spus autorul principal al studiului, Martin Wagner, un toxicolog pe probleme de mediu de la Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie din Norvegia.

Deşi industria plasticelor susţine că orice tratat global ar trebui să promoveze reciclarea şi refolosirea plasticului, abordarea doar a problemei deşeurilor din plastic nu e suficientă pentru a proteja oamenii, au mai spus autorii raportului.

Oamenii de ştiinţă au semnalat nevoia unei mai mari transparenţe în ceea ce priveşte substanţele chimice ”inclusiv aditivii, adjuvanţii şi impurităţile” ce se găsesc în compoziţia plasticelor – inclusiv a produselor reciclate.

Lipsa informațiilor de bază din produse

Un sfert din substanţele identificate nu au informaţiile de bază referitoare la identitatea lor chimică, se mai spune în raport.

”În centrul problemei se află complexitatea chimică a plasticelor”, a spus Wagner, care face de asemenea parte din consiliul de administraţie al Coaliţiei oamenilor de ştiinţă pentru un Tratat efectiv privind plasticele, conform TVRInfo.

”Deseori producătorii nu ştiu ce fel de substanţe conţin produsele lor, iar asta se întâmplă din cauza unor lanţuri valorice foarte complexe”. Doar 6% din chimicalele prezente în plastice sunt reglementate internaţional. În absenţa unei presiuni normative, ”nu există nicio motivaţie pentru a dezvălui substanţele prezente în plastice”, a spus el.

Un tratat referitor la plastice ar putea reglementa această problemă. Negocierile continuă luna viitoare în Ottawa, Canada, cu scopul finalizării tratatului în decembrie, în oraşul sud-coreean Busan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri