Caută
Close this search box.

Un pacient român așteaptă 2,5 ani pentru a se trata gratuit cu medicamente de ultimă generație

Doi ani şi jumătate. Atât trebuie să aştepte în medie un pacient român ca să se trateze, gratuit, cu medicamente de ultimă generaţie. De șapte ori mai mult decât aşteaptă germanii. În timp ce autoritățile spun că nu sunt bani destui la buget pentru a asigura cele mai noi medicamente, asociațiile de pacienți dau vina pe o proastă gestionare a fondurilor. Statul ajunge oricum să cheltuiască mai mulți bani cu bolnavii care nu sunt tratați adecvat și la care apar complicații.

Ramona luptă, de aproape 20 de ani, cu scleroză multiplă, o boală care îi afectează sistemul nervos central şi care, netratată adecvat, o poate imobiliza la pat. Tratamentul urmat în ultimii 2 ani nu mai dă rezultate, iar starea ei de sănătate se degradează.

Ramona Scărdeanu, pacientă: Am ajuns să depind de cineva. Să vezi că nu mai poţi să te deplasezi, că te dezechilibrezi, cad întruna, mereu, mă lovesc. Calitatea vieţii s-a schimbat foarte mult.

Pentru forma bolii ei există şi alte tratamente, dar statul nu le decontează, iar pacienţii nu şi le permit. Costă zeci de mii de euro pe an.

Simona Tănase, preşedinte asociaţie de pacienţi: Din luna noiembrie, medicaţia pentru scleroză multiplă a fost pusă în transparenţă, cele două molecule care ne lipsesc. Nu faţă de Uniunea Europeană, pentru că mai sunt molecule care aşteaptă să fie puse în transparenţă.

Pacienţii de la noi din ţară aşteptă în medie 2 ani şi jumătate ca să se poată trata cu medicamente de ultimă generație, compensate, în timp ce germanii primesc medicamente inovative la patru luni de la aprobarea lor pe piaţa europeană. Media Uniunii Europene este de până într-un an şi jumătate.

Statistica pune România la coada clasamentului european în ceea ce priveşte accesul pacienţilor la tratamente compensate de ultimă generaţie. Autoritățile spun că nu sunt bani la buget pentru a asigura cele mai noi medicamente de pe piață.

Alexandru RAFILA, ministrul Sănătăţii: Aşteptăm să vedem, pe măsură ce vor exista resurse financiare disponibile, suplimentarea fondurilor la Casa de Asigurări de Sănătate. Acolo sunt medicamentele compensate şi gratuite din partea Ministerului de Finanţe.

Ioana Bianchi, director afaceri externe ARPIM: Având în vedere că suntem deja pe la jumătatea lunii martie şi că mai este nevoie ca pacienţii să aibă nevoie la aceste medicamente şi de elaborarea de protocoale terapeutice şi de alte formulare, noi estimăm că impactul în acest an nu va depăşi 200 de milioane de lei.

Asociaţiile de pacienţi atrag atenția că de fapt statul ajunge să cheltuiască mai mulți bani atunci când bolnavii netratați adecvat suferă complicații.

Rozalinda Lepădatu, preşedinte asociaţie de pacienţi: Pacienţii cu lupus sau cu pemfigus, dacă nu au tratament vor sta internaţi în spital şi câte o lună. Înseamnă mult mai mult decât decontarea unui tratament. Vă daţi seama ce înseamnă un pacient cu lupus care ajunge la dializă sau chiar la transplant renal. Înseamnă nişte cheltuieli imense.

Şerban Negru, medic oncolog: Trebuie să gândim o strategie la nivel naţional de sănătate în care să alocăm un procent mai mare din PIB Sănătăţii. Cred că asta este marea problemă a României.

Din totalul cheltuielilor cu medicamentele în România, 45% sunt acoperite din fonduri publice, 10% de producătorii de medicamente prin taxa clawback, iar diferenţa este suportată de pacienţi, prin coplată.

The post Un pacient român așteaptă 2,5 ani pentru a se trata gratuit cu medicamente de ultimă generație appeared first on tvrinfo.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri