Caută
Close this search box.

Vasile Bănescu, la un pas de demitere, ocupă în continuare funcţia de purtător de cuvânt al Patriarhiei Române / Cum și-a crescut patriarhul Daniel controlul în BOR

Vasile Bănescu ocupă în continuare funcţia de purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, iar „reorganizarea” Biroului de presă nu înseamnă demiterea acestuia, a precizat vineri Cancelaria Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Patriarhul Daniel și mai mulți ierarhi ai BOR au sperat să aplaneze tensiunile provocate de Teodosie, care presează constant pentru reînființarea Mitropoliei Tomisului. Miza pentru Teodosie e mare deoarece dacă Arhiepiscopia Tomisului ar fi ridicată la rang de mitropolie, ar deveni cea mai veche mitropolie din ţară şi ar da, potrivit tradiţiei, viitorul patriarh.

„Întrucât în urma difuzării comunicatului de presă oferit ieri de Cancelaria Sfântului Sinod au apărut în spaţiul public interpretări eronate referitoare la prezenţa în funcţie a purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, precizăm că domnul Vasile Bănescu ocupă în continuare funcţia de purtător de cuvânt al Patriarhiei Române în cadrul Biroului de presă şi relaţii publice al Patriarhiei, iar ‘reorganizarea’ acestui sector nu înseamnă demiterea acestuia, ci îmbunătăţirea activităţii acestui sector prin cooptarea şi a altor specialişti în comunicare, inclusiv clerici”, a transmis sursa citată, într-o „clarificare” referitoare la comunicarea mediatică a Patriarhiei Române.

Joi, Cancelaria Sfântului Sinod al BOR a anunţat că, până la reorganizarea Biroului de presă, comunicatele Patriarhiei Române vor fi emise de Cancelaria Sfântului Sinod.

„Întrucât opiniile personale ale domnului Vasile Bănescu nu sunt echivalentul unui comunicat de presă oficial al Patriarhiei Române, începând cu data de 1 martie 2024, comunicatele de presă ale Patriarhiei Române vor fi emise de Cancelaria Sfântului Sinod, până la reorganizarea Biroului de presă al Patriarhiei Române”, susţinea sursa citată.

Vasile Bănescu a fost pe punctul de a fi demis din funcția de purtător de cuvânt al Patriarhiei. În aceeași ședință au fost luate hotărâri prin care patriarhul Daniel și-a crescut controlul în BOR. O altă decizie importantă a fost înființarea Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina, informează G4Media.

Scandalul cu IPS Teodosie

Patriarhul Daniel și aliații săi au vrut să evite perpetuarea scandalului public și victimizarea arhiepiscopului. Numai că acesta a refuzat să dea înapoi, așa că ei nu au avut de ales decât să aprobe sancționarea cu avertisment a lui Teodosie pentru încălcarea ordinii statutare a Bisericii, propunere venită de la comisia canonică.

Sfântul Sinod a anunțat public că dacă Teodosie „va recidiva”, va fi trimis la judecata internă a BOR (Consistoriul Arhieresc Prim). O posibilă sancțiune e suspendarea lui Teodosie din funcția de arhiepiscop, dar patriarhul vrea să evite această situație pentru că Teodosie ar putea forța o schismă în sânul BOR. Totuși, patriarhul Daniel și aliații lui se așteaptă ca acesta să continue sfidarea regulilor interne ale BOR.

Biroul de presă al Patriarhiei Române va fi reorganizat, anunță Cancelaria Sfântului Sinod al BOR

Comunicatele de presă ale Patriarhiei Române vor fi emise de Cancelaria Sfântului Sinod, până la reorganizarea Biroului de presă, a anunţat, joi, Cancelaria Sfântului Sinod al BOR.

Întrebat dacă această decizie echivalează cu revocarea sa din funcţia de purtător de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, potrivit Agerpres, a răspuns: „Nu e vorba despre demitere, ci despre asumarea comunicatelor importante de către Cancelaria Sinodului”.

Patriarhul Daniel, control sporit în BOR

O altă decizie importantă a Sfântului Sinod e întărirea rolului pe care îl are Corpul de control al patriarhului. E un instrument prin care Patriarhul Daniel verifică modul în care preoții și ierarhii gestionează banii Bisericii. Sinodul a decis angajarea de economiști și auditori financiari cu experiență.

Potrivit surselor G4media apropiate de conducerea BOR, măsura practic sporește controlul patriarhului Daniel asupra mitropoliilor pentru că poate verifica cheltuirea banilor.

Despre Biserica Ortodoxă Română din Ucraina

O altă hotărâre a Sfântului Sinod este înființarea Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina, menită să diminueze influența Bisericii Ortodoxe Ruse asupra etnicilor români din țara vecină.

Conducerea BOR a decis „binecuvântarea, încurajarea și susținerea inițiativelor comunităților ortodoxe românești din Ucraina de a reface comuniunea cu Biserica Mamă, Patriarhia Română, prin organizarea lor juridică în structura religioasă numită Biserica Ortodoxă Română din Ucraina”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri