Caută
Close this search box.

VIDEO & LIVE TEXT Președintele Joe Biden susține al treilea discurs despre starea națiunii în fața Congresului SUA, ultimul din acest mandat. Moment crucial înaintea alegerilor. Cuvintele cheie: libertate, democrație

[[{„value”:”

Președintele Joe Biden susține vineri dimineață al treilea și ultimul discurs despre starea națiunii din acest mandat. În mod tradițional o foaie de parcurs pentru proiectele anului, momentul, care a devenit un adevărat spectacol mediatic, marchează două provocări majore pentru Biden: să ofere o agendă pentru perioada ce a mai rămas din acest mandat prezidențial, dar și să arate electoratului că este pregătit pentru încă 4 ani la Casa Albă. Potrivit primelor date despre discurs, cuvintele cheie vor fi „libertate”, „democrație”, din care primul implică și o avertizare legată de evenimentele de la Capitoliu și de Donald Trump.

În preajma Capitoliului s-au adunat protestatari care denunță situația din Fâșia Gaza.

Întâlnirea anuală îi aduce în aceeași încăpere, la Capitoliu, pe liderii celor două partide și pe reprezentanții puterilor în stat. Este o ilustrare a felului în care sistemul ar trebui să funcționeze, notează, într-o analiză National Public Radio.

Discursul despre starea națiunii. Tradiție, simbol, obligație. De la foșnetul hârtiilor la spectacolul mediatic

Constituția SUA prevede clar în Articolul II, Secțiunea 3, susținerea unui discurs despre starea națiunii: președintele „va informa periodic Congresul despre starea Uniunii și va recomanda Congresului măsurile pe care le va considera necesare și oportune”.

Într-un interviu pentru NPR, șeful de cabinet al lui Joe Biden, Jeff Zients, a declarat că președintele va cere Congresului SUA să își ducă la îndeplinire partea sa de obligații în acest sistem.

Biden pune presiune pe legislativ să adopte proiectele de lege privind cheltuielile, să aprobe finanțarea pentru Ucraina și să abordeze problema crizei imigrației de la graniță. Toate aceste chestiuni sunt blocate în Camera Reprezentanților condusă de republicani, unde președintele Mike Johnson a încercat să gestioneze o majoritate extrem de restrânsă.

În ceea ce privește Ucraina și imigrația, alegerile sunt în mod explicit pe masă. Adversarul aproape sigur al lui Biden în alegeri, Donald Trump, i-a îndemnat pe legiuitori să blocheze acțiunile.

Pe de altă parte, într-o analiză separată, ABC News arată că istoric, discursul despre starea națiunii nu a condus la o schimbare semnificativă a ratei de aprobare a președintelui. Din 1978, aprecierea pentru președinte s-a schimbat, în medie, cu 1,9 puncte procentuale în termen de două săptămâni de la adresarea anuală în fața Congresului.

În Congres sunt prezenţi ca invitați: Elizabeth Carr – primul copil născut prin fertilizare in vitro în SUA, acum 42 de ani, invitată de senatorul democrat de Virginia Tim Kaine; Kate Cox, o femeie din zona Dallas care a dat în judecată statul Texas pentru dreptul de a întrerupe o sarcină neviabilă; Cox este invitată de Prima Doamnă Jill Biden; Ella Milman şi Mikhail Gershkovich – părinţii reporterului WSJ Evan Gershkovich, aflat într-o închisoare din Moscova, invitaţi de președintele Camerei Reprezentanţilor, republicanul Mike Johnson; la invitaţia republicanului Thomas Massie, Gabriel Shipton, fratele fondatorului Wikileaks Julian Assange, pe care SUA îl acuză de publicarea de documente clasificate şi îl vor extrădat din Marea Britanie.

Olena Zelenska și Iulia Navalnaia au declinat invitaţiile la discursul lui Biden, confirmă Casa Albă. Motive din culise

Atât Iulia Navalnaia, văduva opozantului rus Aleksei Navalnîi, cât şi Olena Zelenskaia, soţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, au declinat invitaţiile de a asista la discursul pe care preşedintele american Joe Biden îl va ţine joi în Congres, a indicat Casa Albă.

The post VIDEO & LIVE TEXT Președintele Joe Biden susține al treilea discurs despre starea națiunii în fața Congresului SUA, ultimul din acest mandat. Moment crucial înaintea alegerilor. Cuvintele cheie: libertate, democrație appeared first on tvrinfo.ro.

„}]] 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri